Antena 3 CNN International News CNN: Suedia își compromite aderarea la NATO prin aprobarea unei manifestații anti-Islam

CNN: Suedia își compromite aderarea la NATO prin aprobarea unei manifestații anti-Islam

Autoritățile suedeze au aprobat, miercuri, o manifestație în cadrul căreia este incendiat Coranul - cartea sfântă a musulmanilor - în fața unei moschei din centrul orașului Stockholm.

CNN: Suedia își compromite aderarea la NATO prin aprobarea unei manifestații anti-Islam
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    28 Iun 2023   •   15:30

Evenimentul coincide cu sărbătoarea musulmană Eid-al-Adha, una dintre cele mai importante din calendarul islamic.

Decizia de a permite un astfel de protest riscă să compromită șansele Suediei de a adera la NATO, pe fondul obiecțiilor deja formulate de Turcia, relatează CNN.

Conform sursei citate, oficialii NATO se află într-o cursă contra cronometru pentru a evita ratarea obiectivului declarat, de a admite Suedia în alianță până la 11 iulie, data summit-ului din capitala lituaniană Vilnius.

Liderii NATO se tem că ratarea acestui termen va pune organizația militară într-o postură umilitoare și va transmite un mesaj potențial periculos adversarilor alianței.

Citește și: Secretarul General adjunct al NATO: "Viitorul României a intrat în criză de timp"

Turcia este un membru NATO important din punct de vedere strategic, datorită poziției sale geografice atât în Orientul Mijlociu, cât și în Europa. De asemenea, Ankara este considerată a doua putere militară a alianței.

Turcia s-a dovedit a fi cel mai mare obstacol în calea aderării Suediei la NATO.

La începutul acestui an, relațiile turco-suedeze au suferit o lovitură majoră în urma unui miting în fața Ambasadei Turciei din Stockholm, în timpul căruia un politician anti-imigrație a dat foc unui exemplar al Coranului.

Incidentul a stârnit furie în capitala turcă, Ankara, unde protestatarii au ieșit în stradă și, drept răspuns, au dat foc steagului suedez în fața ambasadei acestei țări.

Foto: Steagurile SUA, Finlandei, Suediei și NATO. Finlanda a devenit membru cu drepturi depline al Alianței Nord-Atlantice la data de 4 aprilie 2023

×
Subiecte în articol: Suedia Coran NATO
Parteneri
Ministrul Mediului explicaţii cu privire la praful saharian
x close