Antena 3 CNN Externe Soarta tragică a animalului domestic știut de toți românii: din pielea lui se fabrică elixirul tinereții, iar asta i-a scăzut dramatic șansele de supraviețuire

Soarta tragică a animalului domestic știut de toți românii: din pielea lui se fabrică elixirul tinereții, iar asta i-a scăzut dramatic șansele de supraviețuire

Un animal domestic folosit din vremuri străvechi de oameni drept ajutor la munci în gospodărie și la tracțiunea atelajelor este în prezent vânat sau furat pentru a fi ucis și jupuit.

Soarta tragică a animalului domestic știut de toți românii: din pielea lui se fabrică elixirul tinereții, iar asta i-a scăzut dramatic șansele de supraviețuire
Sursa foto: captură www.thedonkeysanctuary.org.uk
de Redacția Antena 3 CNN    |    16 Feb 2024   •   12:40

Se întâmplă astfel pe seama industriei așa-ziselor remedii de medicină alternativă menite să prelungească viața oamenilor.

Comerțul cu piele de măgar este susținut de cererea masivă, alimentată de China, pentru producerea de Ejiao.

Gelatina extrasă din pielea de măgar este ingredientul principal în acest remediu chinezesc tradițional, pentru care cererea este în creștere.

Gelatina este transformată în pulbere, pastile sau lichid sau este adăugată în alimente.

Elixirul Ejiao se bazează pe fierberea pieilor de măgar

Se crede că are proprietăți de îmbunătățire a sănătății și de păstrare a tinereții, iar procesul tehnologic presupune fierberea pieilor de măgar.

Organizația Donkey Sanctuary, care face campanie împotriva acestui comerț încă din deceniu trecut, estimează că, la nivel global, circa șase milioane de măgari sunt sacrificați în fiecare an pentru a susține industria bazată pe Ejiao. 

"Între 2016 și 2019, estimăm că aproximativ jumătate dintre măgarii din Kenya au fost sacrificați (pentru a aproviziona comerțul cu piei)", a spus Solomon Onyango, reprezentant al Donkey Sanctuary, citat de BBC.

››› Vezi galeria foto ‹‹‹

China, patria elixirului Ejiao, a pierdut peste 80% din măgarii săi în ultimele trei decenii

Producătorii elixirului Ejiao se bazau până recent pe piei de măgar originare din China.

Însă, potrivit Ministerului Agriculturii și Afacerilor Rurale din această țară, numărul măgarilor din statul comunist a scăzut de la 11 milioane în 1990, la mai puțin de două milioane în 2021.

În paralel, Ejiao s-a transformat dintr-un produs de lux pentru cetățenii unei nișe exclusiviste într-un produs popular, disponibil pe scară largă.

În acest context, companiile chinezești s-au orientat către rezervele de piele de măgar de pe piețele din străinătate și, drept consecință, au fost înființate abatoare de măgari în regiuni din Africa, America de Sud și Asia.

În Africa, efectul a fost o luptă crâncenă pentru comerț.

Uniunea Africană discută o interdicție continentală a comerțului cu piei de măgar

Africa este căminul a circa două treimi din populația globală de măgari, estimată la 53 de milioane de indivizi. Pe continentul negru, reglementările sunt neuniforme: exportul de piei de măgar este legal în unele țări și ilegal în altele.

Cu toate acestea, ar putea exista în curând o schimbare, deoarece guvernele africane și guvernul Braziliei sunt pe cale să interzică sacrificarea și exportul de măgari, ca răspuns la scăderea populației de animale.

Propunerea pentru o interdicție pe termen nelimitat la nivel continental se află pe ordinea de zi a summitului Uniunii Africane, care are loc pe 17 și 18 februarie.

Între timp, localnicii din zonele africane rurale statu cu ochii pe măgarii proprii, pentru că hoții și cei care susțin comerțul cu pielea acestor animale nu țin, cel mai adesea, cont de legi.

Sacagiu din Kenya, condamnat la dispariție, după ce hoții i-au furat, ucis și jupuit măgarii

BBC notează povestea unui bărbat din Kenya, pe care-l identifică drept "Steve" și care își câștiga existența ca sacagiu: transporta zilnic bidoane cu apă pentru localnici.

Pentru munca sa, Steve avea nevoie vitală de măgari.

El s-a văzut condamnat la moarte prin înfometare în ziua în care i-au fost furate animalele, pentru că, fără acestea, nu mai poate lucra.

S-a întâmplat într-o dimineață în care bărbatul a ieșit din locuința sa de la periferia orașului Nairobi și s-a dus la câmp pentru a-și lua măgarii la muncă.

"Nu i-am mai văzut. I-am căutat toată ziua, toată noaptea și a doua zi", a povestit el.

Trei zile mai târziu, a primit un telefon de la un prieten care i-a spus că a găsit scheletele animalelor.

"Fuseseră ucise, măcelărite, pielea lor nu era acolo", se încheie relatarea acestui om sărman.

Sursa: BBC

×
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close