Antena 3 CNN Externe Primă demonstraţie a capacităţilor antirachetă din Europa. SUA şi aliaţii au efectuat un test

Primă demonstraţie a capacităţilor antirachetă din Europa. SUA şi aliaţii au efectuat un test

Primă demonstraţie a capacităţilor antirachetă din Europa. SUA şi aliaţii au efectuat un test
de S.T.    |    21 Oct 2015   •   08:22
Armata americană şi alte state aliate au cooperat marţi pentru a intercepta simultan false rachete balistice şi de croazieră în largul coastelor Scoţiei, au anunţat Forţele navale ale SUA, calificând acest test drept o importantă primă demonstraţie a capacităţilor antirachetă din Europa.
   
Aceasta a fost prima dată când un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 Block IA, construit de Raytheon Co, a fost lansat dintr-un poligon din afara Statelor Unite şi prima interceptare a unei rachete balistice în Europa, au precizat Forţele navale ale SUA, citate de Reuters.
   
O navă olandeză a urmărit ţinta şi a transmis date către USS Ross, o navă Aegis a Forţelor navale americane.
   
La test au participat nave din Statele Unite, Australia, Canada, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania şi Marea Britanie. Exerciţiul a avut loc în contextul în care Rusia foloseşte tot mai mult rachete de croazieră împotriva grupării Stat Islamic în Siria.
   
"Acest exerciţiu demonstrează angajamentul Statelor Unite faţă de apărarea Europei prin navele noastre Aegis şi unitatea terestră din România, precum şi acţiunea profesionistă a marinarilor aliaţi", a declarat amiralul Mark Ferguson, comandantul Forţelor navale americane pentru Europa şi Africa.
   
Ferguson a precizat că testul efectuat de Maritime Theater Missile Defense Forum arată abilitatea grupului de a "efectua operaţiuni eficiente pe mare ale coaliţiei de apărare împotriva ameninţărilor antinavale şi balistice".
   
Riki Ellison, fondatorul organizaţiei non-profit Missile Defense Advocacy Alliance, a declarat că testul arată că Forţele navale ale altor ţări pot detecta şi transmite date privind ţintirea şi atacarea unor potenţiale ameninţări cu rachetă către Forţele navale ale SUA.
   
Acest lucru înseamnă că Forţele navale ale SUA pot reduce numărul de nave necesare pentru misiuni de apărare antirachetă în Marea Mediterană şi să folosească în schimb nave aliate pentru a transmite date privind detectarea şi ţintirea ameninţărilor cu rachetă, a adăugat el.
   
Testul de marţi a fost realizat cu un un interceptor ghidat de tip Standard Missile-3 (SM-3 Block IA), similar cu sistemul SM-3 terestru care va fi instalat în baza antirachetă de la Deveselu (judeţul Olt).
   
Departamentul american al Apărării a anunţat în 2014 că va efectua studii privind impactul asupra mediului pentru eventuala construire a patru sisteme terestre antirachetă pe Coasta de Est a Statelor Unite, pe fondul recomandărilor de reconfigurare a dispozitivului de apărare.

×
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close