Antena 3 CNN Externe Ucraina a informat AIEA că reactorul de la Zaporojie este închis în siguranţă

Ucraina a informat AIEA că reactorul de la Zaporojie este închis în siguranţă

Ucraina a informat AIEA că reactorul de la Zaporojie este închis în siguranţă
Sursa foto: Foto: rt.com
03 Dec 2014   •   21:11

Agenţia Internaţională pentru Energia Atomică (AIEA) a anunţat miercuri că a fost informată de autorităţile ucrainene că reactorul de la centrala nucleară de la Zaporojie (din sud-estul ţării) rămâne închis în condiţii de siguranţă, după un scurt circuit care a avut loc săptămâna trecută la transformatorul centralei, transmite Reuters.

Agenţia de stat pentru reglementare a activităţilor nucleare din Ucraina a informat AIEA că nu a fost eliberat material radioactiv din cauza scurt circuitului care a condus la închiderea automată a unităţii 3 a centralei de la Zaporojie.

La rândul său, ministrul energiei din Ucraina, Volodimir Demcişin, a subliniat că avaria de la centrala de la Zaporojie nu reprezintă niciun risc pentru sănătate sau mediu. 'Nu există nicio ameninţare, nu sunt probleme cu reactoarele. Accidentul a survenit la Blocul numărul trei al centralei din Zaporojie, la sistemul de electricitate', a declarat el într-o conferinţă de presă, indicând că accidentul nu este legat de producţia de energie electrică în sine. "A fost un scurt circuit", a mai spus el, adăugând că doar reactorul nr.3 nu funcţionează în prezent.

"Este o defecţiune tehnică, la care acum se lucrează. Până vineri, intenţionăm să reluăm activitatea acestei unităţi', a mai spus sursa citată.

Potrivit unei convenţii internaţionale, adoptată după accidentul de la Cernobâl din 1986, orice țară trebuie să notifice AIEA cu privire la orice accident nuclear care poate avea un impact asupra altor ţări. Centrala din Zaporojie este situată la circa 500 kilometri de România.

Ministerul român al Mediului a arătat, miercuri seară, că valorile radioactivităţii pe teritoriul Românei se încadrează în limitele de variaţie ale fondului natural pentru toţi factorii de mediu, conform monitorizării realizate de Agenţia Naţională pentru Protecţia Mediului (ANPM), în urma accidentului produs la centrala nucleară Zaporoijie.

×
Subiecte în articol: Ucraina
Parteneri
Schema mafiei din România. Susţinere de la nivel înalt
x close