Antena 3 CNN Externe UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus

UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus

Companii aeriene europene și nu numai au reacționat la deturnarea de către regimul Lukașenko a unui zbor pentru arestarea unui disident politic - companii precum Air France și Lufthansa au anunțat că avioanele lor nu vor mai trece prin spațiul aerian al Belarusului.

UE va închide spațiul aerian avioanelor din Belarus
Sursa foto: Hepta
de Alexandra Ionescu    |    25 Mai 2021   •   20:06

Singapore Airlines a declarat marţi că va modifica traiectoria zborurilor sale pentru a evita Belarusul. ”Modificăm traiectoria zborurilor noastre spre Europa pentru a evita survolarea Belarusului şi vom continua să urmărim atent situaţia”, a indicat un purtător de cuvânt al companiei singaporeze.

Marţi dimineaţă şi compania aeriană poloneză LOT a făcut cunoscut faptul că şi-a suspendat zborurile către Minsk şi că avioanele sale nu vor zbura în spaţiul aerian al Belarusului, precizând că a găsit rute alternative în această privinţă.

Air France a anunţat deja că avioanele sale vor evita spaţiul aerian belarus, iar KLM şi Finnair au luat la scurt timp o decizie similară, conform unei recomandări a Uniunii Europene care a adoptat luni noi sancţiuni împotriva regimului condus de Aleksandr Lukaşenko.

Companiile Lufthansa, SAS şi AirBaltic luaseră o măsură asemănătoare de luni.

Liderii europeni au aprobat, luni seara, impunerea de noi sancțiuni împotriva Belarusului, căruia îi cer eliberarea imediată a activistului Roman Protasevici și a prietenei acestuia, Sofia Sapega, arestați duminică în urma deturnării la Minsk, sub un fals pretext, a avionului în care călătoreau pe ruta Atena - Vilnius.

Avioanele companiilor din Belarus nu vor mai avea voie să zboare în spațiul aerian al Uniunii Europene și nici nu vor avea acces pe aeroporturile din UE. 

Săptămânal, aproximativ 2.000 de avioane care efectuează zboruri comerciale folosesc spaţiul aerian al Belarusului, a precizat organizaţia Eurocontrol.

Rusia a reacționat la decizia Uniunii Europene de a bloca legăturile cu spațiul aerian al Belarusului, după decizia regimului Lukașenko de a deturna o cursă Ryanair pentru a aresta un disident. Kremlinul anunță că „regretă” că UE a luat această decizie.

„Nu putem decât să ne exprimăm regretul. Este foarte costisitor pentru o companie aeriană să ocolească teritoriul unei țări mari, localizate chiar în centrul Europei”, a spus purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov.

„Aceste recomandări vor duce la costuri mai mari pentru pasagerii care vor aștepta și mai mult să ajungă la destinație”, a continuat Peskov.

×
Subiecte în articol: Belarus avioane spatiu aerian
Parteneri
Sărbătoarea Paştelui în lume. Tradiţii şi obiceiuri inedite, în mai multe țări
x close