Antena 3 CNN Externe Ungaria acceptă să ceară Comisiei de la Veneţia un aviz privind modificarea Constituţiei

Ungaria acceptă să ceară Comisiei de la Veneţia un aviz privind modificarea Constituţiei

Ungaria acceptă să ceară Comisiei de la Veneţia un aviz privind modificarea Constituţiei
Sursa foto: Foto: Agerpres/AP
11 Mar 2013   •   22:05

Ungaria se va adresa Comisiei de la Veneţia, o structură consultativă a Consiliului Europei, pentru a obţine un aviz referitor la modificările aduse Constituţiei, anunţă ministrul ungar de Externe, Janos Martonyi, citat de MTI.
   
"Ungaria este deschisă dialogului şi este pregătită să negocieze cu oricine, oricând şi despre orice", a spus Martonyi după discuţii cu oficiali europeni.
   
"Dacă vor exista contradicţii cu legislaţia europeană, vom găsi o soluţie", a spus Martonyi.
   
Comisia Europeană şi Consiliul Europei şi-au exprimat "preocuparea" în legătură cu modificările aduse Constituţiei Ungariei.

"Modificările aduse Constituţiei Ungariei stârnesc preocupare în legătură cu respectarea statului de drept, a reglementărilor UE şi a normelor Consiliului Europei", se arată într-un comunicat semnat de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi de Thorbjorn Jagland, secretarul general al CoE.
   
Parlamentul Ungariei a adoptat luni controversatul proiect de modificare a Constituţiei, în pofida criticilor precedente formulate de opoziţie, de Consiliul Europei şi de Uniunea Europeană. Amendamentele, care limitează în principal competenţele Curţii Constituţionale, au fost adoptate cu 265 de voturi pentru, 11 împotrivă şi 33 de abţineri.
   
Sâmbătă, Uniunea Europeană a atras atenţia Ungariei că planul de modificare a Constituţiei riscă să încalce principiile statului de drept, recomandând sesizarea Comisiei de la Veneţia.

Preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, îi ceruse vineri premierului Viktor Orban, într-o conversaţie telefonică, să rezolve preocupările privind statul de drept, înaintea votului din Parlament.

Criticii susţin că Guvernul conservator ungar încearcă, prin modificarea Constituţiei, să intensifice controlul asupra unor instituţii-cheie - Banca centrală, Curtea constituţională şi structurile care monitorizează mass-media. La originea iniţiativei se află partidul de guvernământ, Fidesz, care are o majoritate de două-treimi în Parlament.
   

×
Subiecte în articol: Ungaria modificarea Constitutiei
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close