Antena 3 CNN Externe Victimele abuzurilor preoților catolici din Spania vor fi despăgubite, chiar dacă agresorii au murit

Victimele abuzurilor preoților catolici din Spania vor fi despăgubite, chiar dacă agresorii au murit

Biserica Catolică din Spania a declarat, vineri, că victimele abuzurilor sexuale vor fi despăgubite chiar și în cazurile care nu au fost încheiate pentru că preotul vinovat a murit.

Victimele abuzurilor preoților catolici din Spania vor fi despăgubite, chiar dacă agresorii au murit
Sursa foto: Getty Images
de Redacția Antena 3 CNN    |    24 Noi 2023   •   19:59

În cazurile în care nu există o sentință, "vom plăti, de asemenea, dacă autorul este decedat sau dacă există un termen de prescripție civilă", a declarat Francisco Garcia Magan, secretarul general al Conferinței Episcopale Spaniole, într-o conferință de presă.

Acesta mai spune că aceste decizii vor fi luate după ce va fi analizat fiecare caz în parte.

"Și dacă se va ajunge la această concluzie morală, atunci va exista acea reparație morală", a adăugat Garcia Magan, după ce a anunțat că episcopii spanioli au aprobat în unanimitate un "plan integral" de despăgubire a victimelor.

Până acum, Biserica refuza să despăgubească victimele în cazurile în care agresorul a decedat, ceea ce se întâmpla frecvent, scrie Reuters.

Instituția se confruntă cu un scandal în urma unei anchete mediatice de referință din 2021, care a scos la iveală abuzuri pe scară largă comise de preoți în Spania. Aceasta urmează altor scandaluri de abuzuri sexuale în care este implicată Biserica Catolică într-o serie de țări, inclusiv în Statele Unite, Irlanda și Franța.

×
Parteneri
Fraudă cu vouchere de vacanţă. Cinci poliţişti implicaţi
x close