Antena 3 CNN Externe Planul de austeritate din Grecia a fost votat. Violenţele au continuat pe străzi

Planul de austeritate din Grecia a fost votat. Violenţele au continuat pe străzi

Planul de austeritate din Grecia a fost votat. Violenţele au continuat pe străzi
Sursa foto: Foto: Intact Images
29 Iun 2011   •   09:59
Update 16.10 - Planul de austeritate a fost votat, după ce din aproape 300 de parlamentari aflaţi în sală, 155 au votat pentru acest plan de austeritate şi 138 împotrivă. Asta înseamnă că Grecia va primi cele 12 miliarde de euro de la FMI şi UE, bani despre care se spune că vor scoate ţara din situaţia în care se află.

După aflarea veştii, demonstranţii au început să arunce cu pietre şi să se îndrepte din nou spre sediul Parlamentului. Oamenii vor să intre în clădire, dar nu se duc pe la intrarea principală, ci pe pe la una laterală, potrivit corespondentului Antena 3. Forţele de ordine au reţinut două persoane.

Joi urmează să fie votată o a doua lege, care face posibile măsurile bugetare individuale şi privatizarea unor active ale statului, potrivit Mediafax.
 


Update: Un corespondent Antena 3 a fost rănit în timpul manifestaţiilor violente din Atena. Potrivit Veronicăi Todor, o grenadă lacrimogenă a căzut lângă ea. "Ne-am refugiat într-un hotel, simt arsuri pe o mare parte a corpului", a spus jurnalista.
 


Ciocniri violente la Atena între poliţişti şi manifestanţii care se opun noilor măsuri de austeritate. Mai multe persoane au fost rănite după ce anarhiştii eleni au atacat forţele de ordine care apărau Parlamentul cu bâte şi pietre.

Poliţiştii au intervenit prompt cu bastoane de cauciuc şi gaze lacrimogene şi au îndepărtat protestatarii de Legislativul elen.

Parlamentarii greci au votat un nou pachet de măsuri de austeritate, crucial pentru acordarea unei noi tranşe din împrumutul de 110 miliarde de euro de la FMI şi Uniunea Europeană.
 

 
În interiorul Parlamentului, deputaţii examinează textul care prevede economii de 28,4 miliarde de euro şi privatizări masive care ar trebui să aducă 50 de miliarde de euro la bugetul statului până în 2015.

O deputată din cadrul opoziţiei de dreapta a anunţat de la tribună că va vota în favoarea planului de austeritate, chiar dacă partidul său nu va face acest lucru, informează AFP.
   
Reprezentanţii principalului partid de opoziţie, Noua Democraţie (dreapta) susţine că va vota împotriva planului, în pofida presiunilor creditorilor ţării.
 


Mii de oameni au ieşit pe străzile din Atena şi Salonic încă de marţi. Ciocnirile violente cu forţele de ordine au făcut zeci de victime.

Grecia este paralizată de marţi din cauza unei greve generale de 48 ore, organizată de sindicaliştii. Aceştia sunt nemulţumii de măsurile de austeritate luate de guvernul elen.
 


Printre măsurile de austeritate se numără îngheţarea salariilor pe o perioadă de trei ani, majorarea TVA-ului de la 19% la 23% dar şi impunerea de noi taxe şi impozite, tăierea fondurilor pentru sănătate şi siguranţă, închiderea a 2.000 de şcoli.

Grecii protestează şi faţă de dezbaterile care au loc în Parlamentul de la Atena în scopul obţinerii unui împrumut de la Uniunea Europeană şi Fondul Monetar Internaţional cu o valoare de 110 miliarde de euro. 
 








×
Subiecte în articol: proteste Grecia atena vot proiect austeritate
Parteneri
Preşedintele Iranului, găsit mort în elicopterul prăbuşit
x close