Antena 3 CNN Externe Vladimir Putin ar putea pierde puterea în 2017. Scenariile care îi dau fiori reci președintelui rus

Vladimir Putin ar putea pierde puterea în 2017. Scenariile care îi dau fiori reci președintelui rus

Vladimir Putin ar putea pierde puterea în 2017. Scenariile care îi dau fiori reci președintelui rus
Sursa foto: foto. Agerpres
03 Mai 2016   •   09:15

Rusia se confrunta cu o criza guvernamentala care ar putea schimba radical aceasta tara in anii ce urmeaza.

Potrivit lui Nikolai Petrov, expert de la Departamentul de Afaceri Externe al Consiliului European, guvernul presedintelui rus Vladimir Putin ar putea esua mai repede decat si-ar imagina unii, chiar anul viitor, relateaza Business Insider, citat de Ziare.com.

Iar acest esec ar putea avea consecinte puternice pentru toata Rusia, ducand la cea mai mare schimbare de regim si la crearea de noi institutii in toate colturile tarii.

Petrov, care a fost presedintele think tank-ului Carnegie Moscow Center, considera ca aventura militara actuala a Rusiei, anihilarea totala a oricaror miscari politice de opozitie, economia in prabusire si faptul ca Putin detine pe deplin puterea - toate acestea nu pot avea decat trei rezultate.

1. Putin reuseste sa indrepte relatiile cu Occidentul si sa consolideze economia

In cel mai bun scenariu, Putin reuseste sa repare relatiile cu Occidentul, care s-au deteriorat masiv dupa interventia Kremlinului in conflictele din Ucraina si Siria. In plus, Vladimir Putin ar putea numi un politician (macar aparent) liberal intr-o pozitie importanta, pentru a le arata liderilor occidentali ca ia in serios reformarea Rusiei.

2. Putin este inlocuit

In cel de-al doilea scenariu, Putin este inlocuit de un succesor mai tanar. Asta ar contribui la rezolvarea dezechilibrului politic masiv din Rusia si ar oferi mai multa autoritate institutiilor existente, sustine Petrov.

3. Rusia ar putea vedea o schimbare de regim

Nemultumirile fata de guvern si prabusirea autoritatii centrale ar putea transforma Rusia intr-o "federatie de corporatii".

In cazul acesta, diversele centre de putere din Rusia - cum ar fi companii ale oligarhilor, agentii guvernamentale si puteri regionale precum Cecenia - ar putea concura pentru suprematie, iar Rusia s-ar transforma intr-o natiune de puteri care detin controlul local, dar care concureaza intre ele pentru a detine puterea centrala.

×
Subiecte în articol: Vladimir Putin Rusia
Parteneri
Marcel Boloş, planuri pentru creşterea TVA-ului în România
x close