Antena 3 CNN International News Peste 150 de răniți și 400 de arestați într-o ciocnire violentă a palestinienilor și polițiștilor israelieni, în Ierusalim

Peste 150 de răniți și 400 de arestați într-o ciocnire violentă a palestinienilor și polițiștilor israelieni, în Ierusalim

O ciocnire violentă a avut loc între palestinieni și forțele israeliene în interiorul și în jurul moscheii al-Aqsa din orașul vechi al Ierusalimului, marcând o creștere semnificativă a tensiunilor în ceea ce este o zi importantă pentru toate cele trei religii principale ale orașului.

Peste 150 de răniți și 400 de arestați într-o ciocnire violentă a palestinienilor și polițiștilor israelieni, în Ierusalim
Sursa foto: CNN
de Cerasela Stafie    |    15 Apr 2022   •   20:06

Videoclipurile distribuite pe rețelele de socializare au arătat tulburări și violențe grave la intrarea în clădirea moscheii înainte de răsăritul soarelui. Palestinenii au aruncat cu pietre și petarde, iar forțele de securitate israeliene au răspuns cu grenade asomatoare și gaze lacrimogene.

Au existat, de asemenea, confruntări la intrarea la Poarta Leilor din Orașul Vechi. Până la mijlocul dimineții, autoritățile palestiniene au declarat că peste 150 de persoane au fost transportate la spital cu răni cauzate de gloanțe de cauciuc și grenade asomatoare, precum și răni suferite în urma bătăilor încasate de la polițiștii israelieni. Printre cei răniți s-a numărat și un cameraman, Rami Khatib, care s-a ales cu o mână ruptă. 

Anterior, poliția a lansat un videoclip care arată bărbați mascați care se pregătesc, aparent, pentru ciocniri, spărgând pietre și adunându-le în găleți negre. Forțele de ordine au transmis că mai mulți ofițeri au fost duși la spitale după ce au fost loviți de pietre.

În urma ciocnirilor inițiale din complex și de la ușile moscheii, poliția israeliană a pătruns în clădire în jurul orei 09:30, după cum reiese din numeroasele videoclipuri de pe rețelele de socializare. Oamenii din interior au fost întinși pe pământ, aparent reținuți, în timp ce zeci de polițiști stăteau deasupra lor.

Alte videoclipuri arată fum puternic în interiorul moscheii și se poate auzi zgomotul constant al petardelor și al grenadelor asomatoare.
Prezența poliției israeliene în interiorul moscheii al-Aqsa este în mod inerent sensibilă pentru mulți musulmani și palestinieni. De asemenea, este considerată ca punând o presiune asupra unui acord de „statu quo” între Israel și Iordania cu privire la aranjamentele de guvernare la locul religios.

Poliția israeliană a spus că a făcut peste 300 de arestări în interiorul moscheii, dar a insistat că au intrat în complex doar pentru că cei care aruncau pietre pun în pericol siguranța credincioșior. La intrarea Poarta Damascului în Orașul Vechi, una dintre principalele intrări pentru musulmani în drum spre moscheea al-Aqsa, poliția restricționat, pentru scurt timp, accesul.

Ministrul de Externe al Israelului, Yair Lapid, a adus un omagiu forțelor de securitate, spunând că au acționat cu sensibilitate și determinare. ”Revoltele din această dimineață de pe Muntele Templului sunt inacceptabile și sunt împotriva spiritului religiilor în care credem”, a adăugat acesta.

Dar tulburările au provocat, de asemenea, critici la adresa acțiunilor forțelor israeliene, în special a deciziei de a intra în clădirea moscheii purtând pantofi, care este văzută de musulmani ca fiind o profundă lipsă de respect.

Iordania, care are un rol special de custode al moscheii al-Aqsa, a condamnat ceea ce a descris ca fiind asaltarea complexului, numind-o o ”încălcare flagrantă”. Un purtător de cuvânt al Președinției Autorității Palestiniene a numit-o o ”dezvoltare periculoasă”.

Lista Arabă Unita, una dintre cele opt partide din coaliția de guvernare a Israelului, a vorbit despre încălcarea caracterului sfânt al moscheii.
Tensiunile au fost foarte mari în Israel și Cisiordania în ultimele săptămâni, în urma unei serii de atacuri și incidente violente,

Ierusalimul însuși a fost calm. Dar temerile de posibile ciocniri în oraș au crescut în urma comentariilor atât ale extremiștilor evrei, cât și ale grupurilor militante palestiniene.

Hamas a acuzat Israelul de o serie de provocări la Ierusalim și a cerut palestinienilor să apere moscheea ”cu toate mijloacele posibile”, după ce un grup evreiesc extremist a cerut un sacrificiu de animale pe Muntele Templului pentru a marca începutul Paștelui, care începe vineri.

În timp ce musulmanii marchează a doua vineri din luna sfântă a Ramadanului, iar evreii se pregătesc pentru începutul sărbătorii Paștilor, creștinii din bisericile occidentale marchează Vinerea Mare. De dimineața devreme, grupuri mici au putut fi văzute făcându-și drum prin Orașul Vechi spre Biserica Sfântului Mormânt.

Însă scenele de vineri dimineață au adus amintiri de acum un an, când violența din Ierusalim a fost la cote ridicate, iar Hamas a tras cu rachete în oraș, declanșând un război de 11 zile între militanții din Gaza și armata israeliană.

×
Parteneri
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close