Antena 3 CNN International News Omul de afaceri Michael Spavor, condamnat în China la 11 ani de închisoare pentru spionaj

Omul de afaceri Michael Spavor, condamnat în China la 11 ani de închisoare pentru spionaj

O instanţă judecătorească din China l-a condamnat, miercuri, pe omul de afaceri canadian Michael Spavor la 11 ani de închisoare, într-un caz ancorat într-o ceartă diplomatică mai mare, care implică atât Washingtonul, cât şi Beijingul.

Omul de afaceri Michael Spavor, condamnat în China la 11 ani de închisoare pentru spionaj
Sursa foto: Getty Images
de Alexandra Ionescu    |    11 Aug 2021   •   13:13

El a fost arestat în decembrie 2018, arestare pe care Canada o consideră drept o măsură de represalii după reţinerea cu câteva zile înainte la Vancouver a lui Meng Wanzhou, directoarea financiară a gigantului chinez de telecomunicaţii Huawei.

Michael Spavor a fost ”găsit vinovat pentru spionaj şi furt de secrete de stat” şi este ”condamnat la 11 ani de închisoare”, a anunţat miercuri un tribunal din Dandong (nord-est), la graniţa nord-coreeană, unde canadianul a fost judecat în martie 2021 .

Sentinţa acestuia vine după ce avocaţii din Canada, care o reprezintă pe Meng Wanzhou, şefa departamentului financiar de la Huawei, încearcă să convingă o curte judecătorească să nu o deporteze în SUA.

După aflarea sentinței, acesta a trimis prin ambasadorul Dominic Barton: ”Unu, mulțumesc pentru suportul vostru, înseamnă mult pentru mine. Doi, mă simt bine, și trei, vreau să merg acasă.”

„Condamnăm decizia aceasta, care vine după un proces nici corect, nici transparent”, a declarat ambasadorul Canadei în China, Dominic Barton, care a fost la centrul de detenţie din nord-estul Chinei, unde a fost dat verdictul.

De asemenea, 50.000 de yuani din conturile lui Spavor au fost confiscaţi. Acesta va fi deportat la terminarea sentinţei.

Procesul său a avut loc cu uşile închise – ceea ce se obişnuieşte în China în cazurile de spionaj. 

Michael Kovrig, fost diplomat, a fost reţinut în China pentru „activităţi relevante” neînregistrate.

Mai exact, acesta desfăşura aceste activităţi în cadrul International Crisis Group din China fără a fi înregistrate, încălcând, astfel, legislaţia chineză.

Premierul Justin Trudeau a denunţat în timpul proceselor ''detenţia arbitrară'' a celor doi bărbaţi şi ''lipsa de transparenţă'' a autorităţilor chineze.

Beijingul neagă folosirea cazurilor celor doi canadieni închişi ca monedă de schimb.

×
Subiecte în articol: afacerist Canada inchisoare spionaj China
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close