Antena 3 CNN International News Racheta care a ucis doi oameni în Polonia, la Przewodow, a fost lansată de Ucraina

Racheta care a ucis doi oameni în Polonia, la Przewodow, a fost lansată de Ucraina

Experții polonezi au confirmat că racheta care a ucis două persoane la o fermă din sudul țării a fost lansată de Ucraina.

Racheta care a ucis doi oameni în Polonia, la Przewodow, a fost lansată de Ucraina
Sursa foto: Profimedia Images
de Adrian Iclozan    |    26 Sep 2023   •   11:08

Incidentul, care a reaprins temerile privind extinderea războiului în Europa, a avut loc în luna noiembrie anul trecut, amintește cotidianul polonez Rzeczpospolita, citat de CNN.

Primele suspiciuni au vizat Rusia, însă SUA, șeful NATO și oficiali polonezi au comunicat la scurt timp că este mai probabil ca racheta să fi fost lansată de Ucraina, pentru a contracara un atac rusesc pe propriul teritoriu.

Moscova chiar a felicitat, la momentul respectiv, Washingtonul pentru "reacția profesionistă", în vreme ce Ucraina a negat și continuă să nege faptul că racheta căzută la Przewodow i-ar aparține.

Surse din anchetă: racheta era de tip S-300 5-W-55 și a fost lansată de pe teritoriul ucrainean

Potrivit unor surse apropiate anchetei, citate de Rzeczpospolita, Polonia a stabilit că racheta de la Przewodow era de tip S-300 5-W-55 și a fost lansată de pe teritoriul ucrainean.

"Această rachetă are o rază de acțiune de 75 km până la 90 km. În acel moment, pozițiile rusești se aflau într-un loc din care nicio rachetă rusă nu putea ajunge la Przewodow", a explicat o sursă a cotidianului polonez.

Rzeczpospolita a relatat că partea ucraineană nu a pus niciun material la dispoziția anchetatorilor polonezi.

Dezvăluirea "pe surse" vine într-un moment de tensiune între Varșovia și Kiev

Această evoluție vine în contextul în care relațiile dintre Varșovia și Kiev au devenit tensionate, tensiunile fiind alimentate de scandalul cerealelor ucrainene și de apropierea alegerilor legislative în Polonia.

La fel ca și guvernele ungar și slovac, guvernul polonez a anunțat un embargo unilateral față de importurile agricole din Ucraina, pentru a-și proteja propriii fermieri - și a securiza voturile acestora în favoarea partidului de guvernământ, PiS - după ce o interdicție temporară similară, valabilă în cinci state europene, a fost ridicată de Bruxelles la 15 septembrie.

În replică la embargoul polonez, președintele ucrainean Volodimir Zelenski a spus la ONU că unii parteneri ai Kievului mimează solidaritatea și joacă un "thriller cu cereale" de care beneficiază Moscova.

După această declarație, premierul Mateusz Morawiecki a anunțat că țara sa nu va mai furniza armament Ucrainei.

În scandal a intervenit și președintele polonez, Andrzej Duda, care a încercat să calmeze spiritele, afirmând că declarația premierului său a fost interpretată greșit.

Foto: locul în care a căzut racheta de la Przewodow, securizat de militari polonezi, 17 noiembrie 2022

×
Subiecte în articol: Przewodow Ucraina S-300 racheta Rzeczpospolita
Parteneri
Noua fabrică din România care se deschide după Paște
x close