Antena 3 CNN Externe Incidentul cu rachetă din Polonia: armata ucraineană ar fi introdus greşit coordonatele | "Ucraina a încercat să implice NATO în război", spune istoricul Marian Zidaru

Incidentul cu rachetă din Polonia: armata ucraineană ar fi introdus greşit coordonatele | "Ucraina a încercat să implice NATO în război", spune istoricul Marian Zidaru

Armata ucraineană ar fi introdus greșit coordonatele țintei rusești pe care ar fi trebuit să o doboare racheta căzută marți în Polonia, unde a ucis doi oameni.

Incidentul cu rachetă din Polonia: armata ucraineană ar fi introdus greşit coordonatele | "Ucraina a încercat să implice NATO în război", spune istoricul Marian Zidaru
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    18 Noi 2022   •   13:17

Sunt primele concluzii ale investigației acestui incident, relatează Antena 3 CNN.

Rămâne de văzut dacă această concluzie se va menține până la finalul investigației, în contextul în care există suspiciuni că nu ar fi fost, totuși, o eroare, ci un act voluntar.

"Președintele american Joe Biden şi Secretarul General al NATO au spus, încă de la început, că nu a fost vorba de o rachetă rusească.

Istoricul Marian Zidaru: "Cred că Ucraina a încercat să implice NATO în război"

Părerea mea, care coincide şi cu părerea altor analiști, este că ucrainenii au încercat încă de la început să implice NATO în acest conflict (...)

Dinamica luptelor din Ucraina a presupus utilizarea extensivă a armamentului furnizat de SUA.

Însă e clar că industria americană este organizată în prezent în condiții de pace iar armata americană are, şi ea, nevoie de aprovizionare pentru bazele din Pacific, în contextul tensiunilor din Taiwan. Prin urmare, este posibil ca exportul de armament american în Ucraina să se limiteze sau chiar să se termine.

La fel şi armele din Europa, care are problemele ei. Nu se poate să sprijine la nesfârșit armata de ucraineană. În plus, după cum a relatat presa britanică, oficialii din Occident încep să fie iritați de acest comportament agresiv al Ucrainei.  Nu acuz Ucraina că ar fi început conflictul sau că ar fi vinovată pentru război. Dar cererile ucrainene depășesc uneori posibilitățile de ajutor iar ajutorul nu va putea continua la nesfârșit", a spus istoricul şi analistul militar Marian Zidaru la Antena 3 CNN.

Președintele Poloniei spune că Ucraina nu va participa "activ" la investigație 

Președintele polonez Andrzej Duda a afirmat, joi după-amiază, că experții ucraineni vor avea acces la unele informații ale anchetei în derulare în cazul rachetei care a ucis doi oameni în satul Przewodow.

Duda a precizat, însă, că reprezentanții Ucrainei nu vor putea participa activ la investigație.

"Oaspeții din Ucraina vor putea urmări procedurile de investigare, care sunt în curs, le vor fi prezentate informații așa cum mi-au fost prezentate și mie astăzi. Dar în privința participării active la investigație, în privința accesului la documente, la informații, în această privință există termeni legali în virtutea dreptului internațional, în virtutea acordurilor internaționale", a declarat Andrzej Duda, potrivit agenției DPA și site-ului T-online.de, în cursul unei vizite în localitatea Przewodow.

Ancheta privind incidentul din Polonia este efectuată de experți polonezi, ajutați de colegi din Statele Unite și din cadrul NATO.

Ucraina nu este membră NATO.

Anterior în cursul zilei de joi, președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski a anunțat că investigatorii ucraineni s-au deplasat la locul unde a căzut racheta.

De asemenea, el și-a nuanțat poziția, după ce a declarat insistent că racheta căzută în Polonia, la Przewodow, nu a fost lansată de ucraineni, ci de ruși.

"Nu știu ce s-a întâmplat. Nu știm sigur. Dar sunt sigur că a fost o rachetă rusească și că (forțele ucrainene) au tras cu sistemele de apărare anti-aeriană. Doar după anchetă se vor putea trage concluzii cu privire la proveniența rachetei care a căzut pe teritoriul Poloniei", a adăugat el.

×
Subiecte în articol: Marian Zidaru racheta Polonia NATO razboi
Parteneri
Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu rămâne în funcție! CSM a decis
x close