Antena 3 CNN International News Rusia se pregătește să-l judece pe Aleksei Navalnîi pentru asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky

Rusia se pregătește să-l judece pe Aleksei Navalnîi pentru asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky

Opozantul rus Aleksei Navalnîi, închis și condamnat în urma unor procese pe care le-a denunțat ca motivate politic, este vizat de alte două acțiuni judiciare instrumentate de procurori și aduse în fața instanței de judecată.

Rusia se pregătește să-l judece pe Aleksei Navalnîi pentru asasinarea bloggerului Vladlen Tatarsky
Sursa foto: hepta
de Adrian Iclozan    |    26 Apr 2023   •   16:34

Navalnîi "se confruntă acum cu două mari procese: unul, pentru acuzații de extremism, iar celălalt, pentru acuzații de terorism", a precizat, miercuri, pe Twitter, Kira Yarmiș, purtătoarea de cuvânt a politicianului 

Un judecător a decis că disidentul încarcerat are la dispoziție 10 zile pentru a se "familiariza" cu documentele în dosarul de extremism deschis împotriva sa, notează CNN.

Decizia a fost luată în cadrul unei audieri cu ușile închise, care a avut loc într-un tribunal din Moscova.

Citește și: Propagandistul rus Vladlen Tatarsky, cu mâna pe bustul aurit care l-a aruncat în aer după câteva secunde

Cazul de terorism, construit pe comentarii la adresa lui Putin și pe acuzații legate de asasinarea lui Vladlen Tatarsky

Agenția de stat TASS a relatat că există 196 de volume de documente legate de acest caz, iar instanța va examina, din nou, demersul judiciar după data de 5 mai.

Legat de cazul de terorism, acesta ar avea legături cu fapte petrecute în timp ce Navalnîi se afla în închisoare. 

Însuși Navalnîi a transmis - prin persoanele cu care i se permite să comunice din detenție - că dosarul de "terorism" este separat de cazul de extremism construit împotriva sa și că acest dosar ar urma să fie examinat de un tribunal militar.

Ivan Jdanov, directorul Fundației Anticorupție - înființată de Navalnîi și interzisă ulterior în Rusia - a precizat pe Twitter că o parte din dosarul de terorism ar implica anumite comentarii făcute pe un canal YouTube în limba rusă.

Leonid Volkov, șeful de cabinet al lui Navalnîi, este autorul acestor comentarii din luna iulie, anul trecut, la adresa președintelui Vladimir Putin.

Comentariile au atras ulterior din partea autorităților ruse acuzații de terorism față de toți fondatorii Fundației Anticorupție.

Autoritățile ruse au acuzat fundația lui Navalnîi la scurt timp după explozia care l-a ucis pe Vladlen Tatarsky

Ivan Jdanov a mai spus că procurorul din cazul de terorism va lua în considerare "episodul Tatarsky", ca parte a investigației.

Comitetul Național Antiterorism al Rusiei a susținut că explozia care l-a ucis pe bloggerul militar Vladlen Tatarsky într-o cafenea din Sankt Petersburg, în data de 2 aprilie anul curent, a fost planificată de serviciile speciale din Ucraina, cu participarea susținătorilor lui Aleksei Navalnîi.

Reprezentanții Fundației Anticorupție au negat acuzațiile.

Aleksei Navalnîi este cel mai cunoscut politician de opoziție din Rusia.

El a supraviețuit în august 2020 unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok.

Bellingcat a publicat numele ofițerilor FSB care au participat la otrăvirea lui Navalnîi

O investigație coordonată de grupul Bellingcat a expus ulterior participarea mai multor ofițeri FSB - serviciul rus de securitate - la otrăvirea politicianului.

În martie anul trecut, Navalnîi a fost condamnat la nouă ani într-o închisoare de maximă securitate pentru fraudă, fiind inițial acuzat că a furat bani de la fundația pe care a înființat-o.

La momentul respectiv, el ispășea deja o pedeapsă de doi ani și jumătate pentru încălcarea termenilor eliberării condiționate.

În iunie 2022, opozantul a fost trimis într-o închisoare de maximă securitate din Melehovo, în regiunea rusă Vladimir.

Foto: un poster cu bloggerul rus asasinat, Vladlen Tatarsky (stânga) și opozantul rus Aleksei Navalnîi, audiat din închisoare

×
Parteneri
Fumul degajat de incendiul din Bucureşti este toxic! Precizările ISU şi ANM
x close