Antena 3 CNN International News Rusia va trata prezenţa avioanelor F-16 în Ucraina ca ameninţare nucleară

Rusia va trata prezenţa avioanelor F-16 în Ucraina ca ameninţare nucleară

Moscova încearcă să prevină, pe orice căi, furnizarea de avioane de luptă americane F-16 către Ucraina.

Rusia va trata prezenţa avioanelor F-16 în Ucraina ca ameninţare nucleară
Sursa foto: hepta
de Redacția Antena 3 CNN    |    13 Iul 2023   •   12:42

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a spus că țara sa va considera eventualele livrări de F-16 în Ucraina drept o "amenințare a Occidentului în sfera nucleară".

"Am informat puterile nucleare - SUA, Marea Britanie și Franța - că Rusia nu poate ignora capacitatea acestor avioane de a transporta arme nucleare", a declarat Lavrov pentru Lenta.ru, un site rus de știri rus pro-Kremlin, notează CNN.

"Forțele noastre armate nu pot stabili dacă fiecare avion de acest tip este echipat sau nu pentru utilizarea de arme nucleare. Simplul fapt al apariției acestui tip de avion în cadrul Forțelor Armate ale Ucrainei va fi privit de noi ca o amenințare în sfera nucleară din partea Occidentului", a explicat ministrul rus.

Citește și: Volodimir Zelenski, pus la punct de aliaţi la Summitul NATO de la Vilnius

Până în prezent, niciun guvern nu s-a angajat să furnizeze Ucrainei aceste avioane de fabricație americană. 

Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, s-a întâlnit cu premierul olandez Mark Rutte și a declarat în urma întâlnirii că s-a stabilit ca Olanda să înceapă antrenarea piloților ucraineni în luna august pe acest tip de avion de luptă.

La rândul său, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a declarat joi că va dura "mai multe luni" până când Ucraina va fi capabilă să desfășoare avioane F-16.

Austin a arătat că, pe lângă pregătirea piloților, trebuie create capacități de întreținere și trebuie îmbunătățite aerodromurile ucrainene pentru a putea găzdui avioanele.

Surse americane: "Dacă Ucraina va primi avioane F-16, acestea nu vor avea capacitate nucleară"

F-16 este un avion multirol și poate fi configurat pentru a transporta arme nucleare tactice. Forțele aeriene americane, belgiene și olandeze dispun de F-16 cu această capacitate.

Belgia și Olanda sunt însărcinate cu transportul de arme nucleare din arsenalul american în Europa, potrivit Bulletin of the Atomic Scientists, citat de CNN.

Surse americane citate de Business Insider au arătat că, dacă Ucraina va primi avioane F-16, acestea nu vor avea capacitate de transport și lansare a armelor nucleare.

Foto: avion F-16

×
Parteneri
Zeci de tornade impresionante au lovit centrul Statelor Unite
x close