Antena 3 CNN International News SUA au transferat în Ucraina elicoptere militare încă din luna martie

SUA au transferat în Ucraina elicoptere militare încă din luna martie

Echipamente militare în valoare de peste 7 miliarde de dolari, pe care SUA le-au transferat fostului guvern de la Kabul pe parcursul a 16 ani, au rămas în Afganistan, țară aflată în prezent sub controlul talibanilor.

SUA au transferat în Ucraina elicoptere militare încă din luna martie
Sursa foto: Wikipedia
de Adrian Iclozan    |    28 Apr 2022   •   16:37

Concluzia se regăsește într-un raport elaborat după retragerea din august 2021 de către Departamentul american al Apărării, la cererea Congresului SUA.

Potrivit documentului, care a fost consultat de CNN, din 2005 până în august 2021, SUA au oferit forțelor afgane de apărare și securitate echipamente militare în valoare totală de 18,6 miliarde de dolari.

Acestea au inclus avioane, vehicule militare, muniție și echipamente de comunicații.

Din total, echipamente în valoare de 7,12 miliarde de dolari au fost abandonate în Afganistan după ce SUA și-au finalizat retragerea la 30 august 2021, sub presiunea ofensivei talibane, care a preluat capitala Kabul încă de la jumătatea acelei luni.

Retragerea grăbită a fost amplu criticată de opoziția republicană din Congres.

Departamentul american al Apărării "nu intenționează să revină în Afganistan pentru a distruge aceste echipamente", se spune în raportul citat de CNN.

Din Afganistan în Ucraina: SUA au transferat Kievului elicoptere aflate deja acolo

Documentul Departamentului Apărării mai precizează că cinci elicoptere Mi-17 din Afganistan au fost "transferate oficial" în Ucraina în 2022.

Aceste aparate se aflau deja în Ucraina pentru întreținere înainte ca SUA să părăsească Afganistanul.

În ianuarie 2022, înainte ca Rusia să înceapă invazia, Departamentul Apărării a notificat Congresului intenția de a transfera Kievului elicopterele.

Autoritățile din Ucraina a semnat o scrisoare de acceptare în data de 11 martie 2022.

O parte din înzestrarea militară pentru Afganistan, redirecționată spre Ucraina

Dintre alte materiale militare destinate inițial forțelor afgane și pe care nu le-au mai repatriat, SUA au livrat Ucrainei mai multe elemente de "muniție non-standard",  inclusiv aproximativ 37.000 de proiectile de obuzier de 122 mm, se arată în raportul citat de CNN.

De asemenea, din același "coș de cumpărături" pentru Afganistan SUA au trimis Ucrainei peste 15 milioane de cartușe de pușcă, peste 99.000 proiectile pentru aruncătoare de grenade de 40 mm și aproximativ 119.000 de proiectile de mortiere, calibrul 82 mm.

Avioane abandonate de SUA în Afganistan

Presa internațională a semnalat la momentul respectiv numărul mare de avioane lăsate de americani în Afganistan, după retragere.

În prezent, grație raportului întocmit la cererea Congresului american, se cunosc numărul exact de aparate și valoarea acestora.

Este vorba de 78 de aeronave  în valoare de 923,3 milioane de dolari, procurate pentru guvernul civil de la Kabul și aflate pe Aeroportul Internațional Hamid Karzai înainte de încheierea retragerii forțelor SUA.

Aceste aparate au fost demilitarizate și făcute inoperabile înainte ca armata americană să plece, se arată în raport.

De asemenea,  muniție aer-sol în valoare de 6,54 milioane de dolari a rămas în țara preluată de talibani.

Pe lista materialelor abandonate mai figurează peste 40.000 din totalul de 96.000 de vehicule militare pe care SUA le-au dat forțelor afgane, inclusiv 12.000 de vehicule Humvee, se mai spune în raportul care menționează că "nu este cunoscută starea de funcționare" a mijloacelor abandonate.

Aceeași soartă au avut-o și "aproape toate echipamentele de comunicații pe care SUA le-au dat forțelor afgane", dar și echipamentele specializate, cum ar fi cele cu vedere pe timp de noapte sau cele pentru deminare.

×
Subiecte în articol: SUA elicoptere Mi-17 Afganistan Ucraina
Parteneri
Ultima zi de vacanţă pentru politicieni. Urmează o lună grea
x close