Antena 3 CNN International News Țara care a ieșit din UE invocând valul de migranți a fost oprită de Curtea Supremă să-și deporteze azilanții în Africa. Se anunță revolte în partidul de guvernământ

Țara care a ieșit din UE invocând valul de migranți a fost oprită de Curtea Supremă să-și deporteze azilanții în Africa. Se anunță revolte în partidul de guvernământ

Controversatul plan de expulzare a solicitanților de azil într-o țară africană a fost blocat definitiv de justiție.

Țara care a ieșit din UE invocând valul de migranți a fost oprită de Curtea Supremă să-și deporteze azilanții în Africa. Se anunță revolte în partidul de guvernământ
Sursa foto: hepta / Abaca Press / H.Bilbao
de Adrian Iclozan    |    15 Noi 2023   •   14:33

Curtea Supremă din Marea Britanie a decis, miercuri, că o lege în acest sens, susținută de guvernul premierului Rishi Sunak, este ilegală.

Cea mai înaltă instanță britanică s-a pronunțat în unanimitate împotriva demersului guvernamental și a validat o hotărâre anterioară a Curții de Apel, care a constatat lipsa de legalitate a proiectului respectiv.

Presa internațională comentează că decizia de miercuri "dă o lovitură potențial fatală" politicii anti-migrație a premierului Sunak și pune bazele unei revolte a aripii plasate cel mai la dreapta în Partidul Conservator.

Tema migrației a fost, pe de altă parte, un leit-motiv al campaniei Brexit, în urma căreia, în anul 2016, țara a decis să iasă din Uniunea Europeană.

S-a întâmplat în mandatul altui premier conservator, David Cameron, care a demisionat imediat după oficializarea rezultatelor referendumului de părăsire a Uniunii Europene.

Ce a decis Curtea Supremă din Marea Britanie

Hotărârea Curții Supreme anulează planul guvernului Sunak de a expedia în Rwanda, cu avionul, solicitanții de azil care sosesc ilegal în Regatul Unit.

Judecătorii au decis că Rwanda nu poate fi considerată o țară sigură în care să fie trimiși azilanții, așa cum a susținut cabinetul britanic.

"Există motive temeinice pentru a crede că solicitanții de azil s-ar confrunta cu un risc real de rele tratamente, din cauza returnării în țara de origine, dacă ar fi trimiși în Rwanda", au scris magistrații în hotărârea lor.

Planul lui Sunak a fost anunțat pentru prima dată în aprilie 2022, făcând ulterior obiectul a numeroase contestații juridice iar, drept consecință, autoritățile britanice nu au putut efectua în baza lui nicio deportare.

CNN anticipează că eșecul cabinetului Sunak îi va motiva pe reprezentații aripii dure a conservatorilor să ceară ieșirea țării din Convenția Europeană a Drepturilor Omului.

Aripa dură din Partidul Conservator britanic cere ieșirea țării din Convenția Europeană a Drepturilor Omului

Însă Curtea Supremă britanică a arătat că această Convenție nu este singura în raport cu care a analizat și respins planul guvernului.

Potrivit instanței din Regatul Unit, există alte tratate internaționale și prevederi din legislația britanică în baza cărora refugiații și solicitanții de azil sunt protejați împotriva expulzării, dacă nu există garanții privind siguranța lor.

Confruntat cu eșecul de miercuri în justiție, premierul Rishi Sunak a indicat că nu abandonează demersurile menite să ducă la expulzarea migranților.

"Nu a fost rezultatul pe care ni-l doream, dar am petrecut ultimele luni considerând orice eventualitate și rămânem complet hotărâți să oprim bărcile (cu migranți)". a spus el.

Verdictul Curții Supreme a fost urmărit îndeaproape la Londra și în întreaga lume, planul Marii Britanii fiind considerat un test pentru viabilitatea demersului de a externaliza procesarea cererilor de azil.

Decizia a fost, de asemenea, salutată de grupurile umanitare, între care Care4Calais, care sprijină refugiații din Marea Britanie și Franța, și organizația "Medici fără frontiere".

×
Parteneri
Ploile și vijeliile se extind chiar înainte de Paște!
x close