Antena 3 CNN Life Cum şi când se copilesc roşiile, de fapt. Secretul dezvăluit de un grădinar de meserie pentru o recoltă bogată şi frumoasă

Cum şi când se copilesc roşiile, de fapt. Secretul dezvăluit de un grădinar de meserie pentru o recoltă bogată şi frumoasă

Pentru a avea o recoltă bogată şi frumoasă de roşii sunt necesare o serie de operaţiuni care ajută planta să se dezvolte corect din punct de vedere fiziologic.

Cum şi când se copilesc roşiile, de fapt. Secretul dezvăluit de un grădinar de meserie pentru o recoltă bogată şi frumoasă
Sursa foto: Freepik.com
de Redacția Antena 3 CNN    |    11 Mai 2023   •   08:00

Copilirea roşiilor este o operaţiune foarte importantă care ajută ca producţia plantelor să crească cu până la 20%.

Astfel că, cei care vor să se bucure de o recoltă bogată şi frumoasă, trebuie să ştie cum şi când se copilesc roşiile, de fapt.

Copilirea se referă la îndepărtarea lăstarilor tineri care cresc la baza tulpinilor sau la baza frunzelor principale.

Aceştia lăstari tineri se folosesc de seva plantei şi astfel scade şi producţia de fructe, întârziind coacerea şi scăzând dimensiunile acestora.

Secrete pentru o recoltă bogată şi frumoasă de roşii

Pentru o copilire corectă se recomandă verificarea săptămânală a plantelor pentru a vedea dacă au crescut lăstari la baza tulpinilor sau în locul unde petiolul frunzelor se inserează cu tulpina plantelor.

Secretul pentru o recoltă bogată şi frumoasă constă în ruperea lăstarilor apucându-i de la 1 cm de la bază astfel încât să rămână la locul îndepărtării un ciotuleţ care să nu permită creşterea altuia nou, scrie jurnalmm.ro.

Totodată, recomandarea grădinarilor de meserie şi a studiilor de specialitate este ca copilirea să se facă dimineaţa devreme, de preferat atunci când temperaturile sunt cele mai scăzute.

Un alt aspect important este să se respecte intervalul de copilire. Acesta trebuie să fie între 4 şi 8 zile pentru ca roşiile cu creştere determinată şi de două ori pe săptămână pentru cele cu creştere nedeterminată.

Beneficiile consumului de roşii

Consumul de roşii şi a produselor pe bază de roşii a fost strâns legat de îmbunătăţirea sănătăţii pielii şi de un risc mai mic de afecţiuni cardiovasculare.

Totodată, s-a evidenţiat legătura dintre tomate sau produse din tomate şi mai puţine incidente ale cancerului de prostată, pulmonar şi de stomac.

Alimentele pe bază de tomate sunt bogate în licopen şi alţi compuşi ai plantelor care pot proteja ţesutul conjunctiv împotriva arsurilor solare, scrie drmax.ro

Potrivit unui studiu, persoanele care au consumat circa 40 grame de pastă de roşii, timp de 10 săptămâni, au experimentat cu 40% mai puţine arsuri solare.

×
Subiecte în articol: grădinar recoltă bogată rosii copilire
Parteneri
El este următorul sfânt al României, propus pentru canonizare în 2025
x close