Antena 3 CNN Life Oameni Români buni europeni. Radu Mihăileanu, regizorul elogiat în întreaga lume

Români buni europeni. Radu Mihăileanu, regizorul elogiat în întreaga lume

Români buni europeni. Radu Mihăileanu, regizorul elogiat în întreaga lume
de M.C.    |    08 Noi 2013   •   13:42
Există printre noi oameni care fac minuni. Există români care cred în România şi care ar face orice ca numele ţării noastre să fie dus pe cele mai înalte culmi, dar sunt din ce în ce mai puţini aceşti oameni. Mulţi şi-au pierdut optimismul şi speranţa că România mai poate fi în prima linie.

Campania "Români, buni europeni", iniţiată de Antena 3, îi aduce în prim-plan, acolo unde le este locul. Nu numai la noi în ţară, ci şi peste hotare, pentru că ei sunt purtătorii de steag ai României.  


Timp de o lună veţi vedea români aproape neştiuţi, care fac din ţara noastră o altfel de ţară, o Românie aşa cum ne-o dorim cu toţii. Personajele pe care le veţi urmări pot fi acei oameni care schimbă imaginea României în lume. 

Radu Mihăileanu este acum unul dintre cei mai mari regizori pe care îi are Franța. Dar, cu care ne mândrim și noi, românii.

Aici e acum casa mea, viața mea, aici fac filme, aici finanțez filme” spune Radu Mihăileanu.

Tatăl său, un jurnalist evreu și-a schimbat numele în Ion Mihăileanu, după ce a evadat din lagărul nazist.

În 1980, la 20 de ani, Radu s-a hotărât să fugă din țară. ”Decizia a fost dureroasă. Trebuia să plec. Era o dictatură, care pentru mine era foarte apăsătoare. În filmele mele, tot timpul e o ruptură. Cineva trebuie să plece” povestește regizorul.

A lăsat în spate toate traumele unui trecut care îl mai bântuie. Îl frământă, totuși, obsesiv, o întrebare. ”Cine sunt eu? Ce sunt? Sunt român? Sunt evreu? Sunt cetățean al lumii?”.

A început de jos, iar în 1992 face primul său lung metraj. Cu filmul ”Trăiește” a cucerit premiul Cesar și a primit recunoașterea internațională.

Are doi fii, iar unul dintre ei vrea să îi calce pe urme. Măcar o dată pe an, Radu simte nevoia de România, care îi rămâne mereu în suflet.


×
Subiecte în articol: Romani buni europeni regizor
Parteneri
Stradă surpată şi în Cluj-Napoca Traficul este restricționat
x close