Antena 3 CNN Life Știinţă Descoperirea care poate revoluţiona tehnologia ecologică a pilelor de combustie

Descoperirea care poate revoluţiona tehnologia ecologică a pilelor de combustie

Descoperirea care poate revoluţiona tehnologia ecologică a pilelor de combustie
Sursa foto: Foto: extremetech.com
28 Noi 2014   •   13:14

Grafenul, material al viitorului care a dus premiul Nobel pentru fizică descoperitorilor săi, este impermeabil pentru gaze şi lichide, însă permite trecerea protonilor, proprietate ce poate revoluţiona tehnologia de producere a pilelor de combustie, relatează AFP.

Echipa de cercetători condusă de Andre Geim a început să facă teste cu protoni şi se aştepta ca grafenul să nu permită trecerea acestei particule subatomice, dar au fost uimiţi să constate că materialul din carbon permite cu uşurinţă trecerea protonilor, mai ales la temperaturi înalte.

Această proprietate face ca grafenul să fie un bun candidat pentru a fi utilizat ca o membrană conductoare de protoni, element foarte important în tehnologia pilelor de combustie.

"Această descoperire poate revoluţiona acumulatorii electrici şi alte tehnologii bazate pe hidrogen pentru că are nevoie de o barieră pe care doar protonii - atomi de hidrogeni cărora li s-au îndepărtat electronii - o pot depăşi", potrivit unui comunicat publicat miercuri de Universitatea din Manchester, Marea Britanie.

Pilele de combustie permit producerea de electricitate folosind hidrogen şi oxigen. Această tehnologie, considerată ecologică fiindcă nu are produşi secundari poluanţi, este de mare interes pentru industria de automobile şi are nevoie de îmbunătăţiri, în prezent fiind extrem de scumpă.

Grafenul, compus din atomi de carbon dispuşi într-o reţea asemănătoare unui fagure, de grosimea unui atom, a fost descoperit în 2004 de doi cercetători, Andre Geim şi Konstantin Novoselov, care au fost recompensaţi cu premiul Nobel pentru fizică în 2010.


 

×
Parteneri
Se bagă pensiile pe card! S-a aflat exact data la care se vor vira banii
x close