Antena 3 CNN Life Știinţă Motivul pentru care timpul încetinește înainte de moarte, explicat de o profesoară în științe: "În timpul unei emoții intense, creierul încearcă să mențină un echilibru"

Motivul pentru care timpul încetinește înainte de moarte, explicat de o profesoară în științe: "În timpul unei emoții intense, creierul încearcă să mențină un echilibru"

Se pare că misterul trecerii lente a timpului, chiar înainte de moarte, a fost elucidat de o profesoară în științe. Aceasta a explicat ce se întâmplă de fapt, la nivelul creierului nostru.

Motivul pentru care timpul încetinește înainte de moarte, explicat de o profesoară în științe: "În timpul unei emoții intense, creierul încearcă să mențină un echilibru"
Sursa foto: Gettyimages | Antonio Hugo Photo
de Georgiana Adam    |    01 Noi 2023   •   23:44

O profesoară în științe a făcut publică întreaga sa experiență din laborator și etapele de studiu prin care a trecut în încercarea de a explica de ce trece timpul și cum.

Aceasta și-a dedicat 15 ani din viața sa pentru a studia timpul.

"Ne petrecem viața împărțind-o în timp de lucru, timpul în familie și timpul pentru sine, momentele cu noi care nu sunt, din păcate, atât de multe. Rareori stăm și ne gândim cum și de ce ne radiografiem viața prin prisma timpului. Mulți oameni apreciază timpul doar atunci când au o experiență care îi face să realizeze cât de limitat este. Interesul meu pentru studiul timpului a crescut de când am realizat că, efectiv, se epuizează, trece și nu se mai întoarce" a spus Ruth Ogden.

"În urmă cu 18 ani, în timp ce eram la universitate, conduceam pe o stradă de țară, când un alt vehicul s-a încadrat pe marginea drumului meu și a intrat în coliziune cu mașina mea. Îmi amintesc încă foarte bine cum timpul parcă a încetinit, aproape că s-a oprit, în clipele de dinainte ca mașina mea să se ciocnească de vehiculul care venea din sens opus. Timpul părea să stea pe loc. Elasticitatea timpului și capacitatea sa de a trece mai repede sau mai încet în diferite situații m-a fascinat.

Citește și: Bărbat din Brăila, găsit mort lângă gardul spitalului unde era internat

"Unii dintre participanții la experimentele mele au primit șocuri electrice pentru a li se induce durere, alții au petrecut chiar 12 luni izolați în Antarctica. În centrul acestei lucrări se află o încercare de a înțelege modul în care interacțiunea noastră cu mediul nostru ne modelează experiența timpului.

Această cercetare m-a învățat că flexibilitatea timpului este o parte inerentă a modului în care îl percepem. Nu suntem ca ceasurile care înregistrează secunde și minute cu acuratețe perfectă. În schimb, creierul nostru pare să fie conectat pentru a percepe timpul într-un mod care răspunde la lumea din jurul nostru.

Modul în care creierul nostru procesează timpul este strâns legat de modul în care procesează emoțiile. Acest lucru se datorează faptului că unele dintre zonele creierului implicate în reglarea excitării emoționale și fiziologice sunt, de asemenea, implicate în procesarea timpului. În timpul unei emoții intense, creierul încearcă să mențină un echilibru, ceea ce îi modifică capacitatea de a procesa timpul.

Deci, atunci când experimentăm frică, bucurie, anxietate sau tristețe, procesarea emoțională se combină cu procesarea timpului. Acest lucru are ca rezultat senzația că timpul trece mai repede sau încetinește. O posibilitate este ca distorsiunile de timp să fie o intervenție de supraviețuire evolutivă" explică Ruth Ogden, profesoară de Psihologia Timpului la Universitatea John Moores din Liverpool.

"Nu mai aveam de ales cum și când ne petrecem timpul. Timpul de acasă, timpul de lucru și timpul pentru noi s-au transformat brusc într-unul singur. Avem un singur timp, unul universal pentru toate. Anul acesta am împlinit 40 de ani, copilul meu cel mare a început liceul, iar cel mic a început școala primară. În mintea mea eu încă am doar 23 de ani. Cum pot fi deja la 40? Nu știu când a trecut" a mai explicat Ruth Ogden, profesoară de Psihologia Timpului la Universitatea John Moores din Liverpool, potrivit abc.net.au.

×
Subiecte în articol: moarte creierul timpul profesoara
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close