Antena 3 CNN Meteo Un nou val de aer rece va traversa România. Mihai Huştiu, ANM: "Temperaturi sub normal, brumă, ploi de peste 15-20 de litri pe metru pătrat"

Un nou val de aer rece va traversa România. Mihai Huştiu, ANM: "Temperaturi sub normal, brumă, ploi de peste 15-20 de litri pe metru pătrat"

Furtuna Renata face în continuare probleme în ţară. S-au înregistrat temperaturi la limita îngheţului în mai multe zone.

de Milena Niță    |    20 Apr 2024   •   14:21

Veştile nu sunt bune nici în continuare, pentru că un nou val de aer rece va ajunge luni în România. 

"Într-adevăr, avem partea de temperaturi scăzute și în această dimineață au fost temperaturi negative prin partea de vest a țării, prin centru, temperaturi ce au coborât până spre -3 grade, pe crestele munților, chiar -10 grade la Vârful Omu.

Am avut chiar şi temperaturi record la trei stații meteorologice, iar vremea rece se va menține și în zilele următoare, cel puțin până marți. 

Temperaturile se vor menține sub normalul climatologic al acestei perioade, respectiv temperaturi maxime doar între 10 și 19 grade, în general.

Vor fi temperaturi chiar mai coborâte luni pe partea de nord-vest a țării, unde vor fi 7-8 grade și de asemenea și temperaturile minime coboară marți dimineață spre -2 sau - 3 grade în depresiunile din estul Transilvaniei. 

Condiții de brumă pot apărea pe partea de nord-vest și centru tot în noaptea de luni spre marți. 

Așadar, temperaturi scăzute și la începutul săptămânii viitoare, iar vremea rămâne capricioasă.

În continuare așteptăm ploi însemnate cantitativ, în extindere ca arie începând de duminică după-amiază, dinspre sud-vest, un sistem frontal determină ploi în mare parte din țară, iar aici, în jumătatea de sud a țării, ne așteptăm și la cantități mai însemnate 15-20 l/metru pătrat.

Aceste ploi vor continua luni, de această dată pe partea de nord și nu se încheie aici acest episod mai ploios și în zilele următoare, marți, miercuri ne așteptăm ca țara noastră să fie traversată de sisteme noroase și de ploi, de această dată mai însemnat pe partea de sud-vest. 

Practic, până miercuri așteptăm episoade succesive cu ploi și cantități chiar mai însemnate de apă, peste 15-20 de litri pe metru pătrat, iar la munte, ținând cont că temperaturile se mențin coborâte, așteptăm ninsori și lapoviță la peste 1.500 metri și chiar depunerea unui strat de zăpadă mai important în Carpații Meridionali. 

Şi vântul este mai intens, mai ales în zilele de marți și miercuri. Vorbim de viteze mari ale vântului, de peste 60-70 km/h prin partea de sud-vest, în sudul Banatului, Carpații Meridionali. 

Cu alte cuvinte, o vreme destul de capricioasă și abia de miercuri încolo vremea începe să se încălzească în partea de sud-est a țării, unde temperaturile ajung chiar la 24-25 de grade prin Muntenia, estul Munteniei și în Dobrogea.

Tendința pare a fi de încălzire în a doua jumătate a săptămânii și prin restul țării şi vom avea o vreme mai bună și sub aspectul ploilor, în sensul restrângerii acestora după ziua de joi", a spus meteorologul ANM Mihai Huştiu, sâmbătă, la Antena 3 CNN.

×
Parteneri
Mărturia exclusivă a celui care l-a dus pe Prințul Paul în Malta
x close