Antena 3 CNN Politică Alegeri comasate în 2024. Coaliția discută o variantă care întârzie cu trei luni preluarea mandatelor de către noii primari și consilieri locali

Alegeri comasate în 2024. Coaliția discută o variantă care întârzie cu trei luni preluarea mandatelor de către noii primari și consilieri locali

Partidele din coaliția guvernamentală caută variante care să le amelioreze scorul electoral. Astfel, este luată în discuţie o nouă variantă de comasare a alegerilor.

de Redacția Antena 3 CNN    |    26 Ian 2024   •   10:36

În acest context, comasarea alegerilor este luată, din nou, în calcul. 

E vorba, mai precis, de desfășurarea simultană a alegerilor europarlamentare și a celor locale.

O astfel de decizie presupune anumite complicații, pentru că scrutinul pentru Parlamentul European este fixat pe data de 9 iunie în România.

Comasarea localelor cu europarlamentarele ar însemna că aleșii locali vor avea mai mult de așteptat până la preluarea noilor mandate, întrucât mandatele actuale nu pot fi scurtate.

Varianta comasării scrutinului local cu primul tur prezidențial, la sfârșitul lui septembrie

Termenul lor este în luna septembrie, iar până atunci actualii aleși locali vor rămâne în funcție.

Concret, după alegeri, primarii, președinții de Consilii Județene și restul aleșilor locali ar urma să rămână în așteptare trei luni de zile.

O altă variantă este comasarea alegerilor locale cu primul tur al alegerilor prezidențiale, pe 29 septembrie.

În acest scenariu, președintele nou ales ar urma să aștepte până își termină mandatul cel aflat în funcție, ceea ce ar fi în avantajul PNL. 
 

×
Parteneri
A început distribuirea pensiilor pe luna mai. Anunţul Poştei Române
x close