Antena 3 CNN Politică Boc: Noul Cod al Muncii te va apăra dacă munceşti, nu dacă eşti sărac

Boc: Noul Cod al Muncii te va apăra dacă munceşti, nu dacă eşti sărac

Boc: Noul Cod al Muncii te va apăra dacă munceşti, nu dacă eşti sărac
Sursa foto: Foto: Intact Images
21 Feb 2011   •   18:43

Premierul Emil Boc a declarat, luni, că prevederile din noul Cod al Munci vor avea ca scop protejarea salariatului competent şi nu a celui care se află în dificultate financiară. Acesta a precizat că de la începutul actului de guvernare a susţinut munca şi corectitudinea.

Primul minustru a precizat că, potrivit noilor prevederi din actul normativ, vor fi favorizaţi doar salariaţii competenţi şi care vor demonstra performanţe la locul de muncă, şi nu cei defavorizaţi din punct de vedere financiar.

În acelaşi timp, premierul a vorbit şi despre prelungirea perioadei de probă prin care vor fi obligaţi să treacă angajaţii din funcţiile executive, care va creşte de la 30 la 90 de zile. În acest fel, competenţele viitorilor angajatori vor putea fi avluate cu o mai mare precizie, potrivit lui Boc.

O altă prevedere pe care Codul Muncii o va reglemneta va viza încheierea contractelor de muncă pe perioadă determinată, lucru care va putea susţine aplicarea proiectelor europene, fără a obliga angajatul să practice munca la negru.

Astfel, conform declarţiilor premierului, actul normativ va impune pedepse mult mai aspre pentru cei ce încalcă aceste prevederi, în special cele privitoare la munca la negru. 



Prevederile noii variante a Codului Muncii:


-se abrogă articolul potrivit căruia, la încetarea celui de-al treilea contract pe perioadă determinată, angajatul va fi încadrat obligatoriu cu contract pe perioadă nedeterminată.

-prelungirea perioadelor de probă de la 30 la 45 de zile, dar şi de preaviz, de la 15 zile calendaristice, la 20 de zile lucrătoare

-perioada in care angajatorul trebuie să asigure salariaţilor concediul de odihnă neîntrerupt, pentru situatiile în care concediul este programat fracţionat, se reduce de la 15 la 10 zile.

-un patron poate angaja în probă oricate persoane vrea şi să renunte la ele dupa expirarea perioadei de probă

-contractul individual de muncă poate înceta atât pe durata cât şi la sfârşitul perioadei de probă, fără să fie necesar preavizul, ci doar o notificare scrisă, la iniţiativa oricărei dintre părţi.

- un angajat nu poate munci mai mult de 48 de ore pe săptămână, iar perioada limită în care orele suplimentare se compensează cu ore libere plătite, se prelungeşte de la 30 la 60 de zile

-contractul de muncă al participanţilor la protest poate fi suspendat, iar în caz de concedieri colective, angajatorul va putea încadra alte persoane pe posturile ramase vacante chiar de a doua zi

-introducerea unei indemnizaţii de confidenţialitate lunare. Aceasta se stabileste prin negociere şi se impozitează la beneficiar.

×
Subiecte în articol: Boc Emil Boc codul muncii
Parteneri
Motivul răpirii omului de afaceri moldovean dintr-o parcare din Capitală
x close