Antena 3 CNN Politică Coaliţia vrea să adopte legea UDMR care ar permite devansarea alegerilor prezidenţiale

Coaliţia vrea să adopte legea UDMR care ar permite devansarea alegerilor prezidenţiale

Coaliţia de guvernare intenţionează să adopte, pe repede înainte, un proiect de lege iniţiat de UDMR, care prevede devansarea alegerilor prezidenţiale cu trei luni. 

Coaliţia vrea să adopte legea UDMR care ar permite devansarea alegerilor prezidenţiale
Sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
de Xenia Croitoru    |    26 Feb 2024   •   13:40

Dacă acest lucru se va întâmpla, pentru o perioadă limită vom avea doi preşedinţi, unul în exerciţiu, altul în aşteptare. 

PNL şi PSD ar fi de acord cu organizarea scrutinului mai devreme, pentru ca Iohannis să poată demisiona în cazul în care va obţine o funcţie înaltă la nivelul Uniunii Europene.

Au fost și avansate două date pentru alegeri de către social-democrați: 15 septembrie - pentru turul unu și 29 septembrie - pentru turul doi al alegerilor prezidențiale. 

Însă pentru a face acest lucru și pentru a aduce alegerile prezidențiale mai devreme, cei din coaliția de guvernare trebuie să modifice legislația în domeniu.

Astfel, UDMR a propus varianta în care să fie ales președintele cu maximum 90 de zile înainte de finalizarea mandatului. 

Actuala legislație prevede un număr de cel mult 30 de zile de alegeri pentru președintele României înainte ca acesta să își finalizeze mandatul, însă există un amendament depus în acest moment la comisia juridică de la Senat.

Acolo va fi discutat proiectul în foarte scurt timp. Acesta presupune ca alegerile să se desfășoare cu cel mult 120 de zile înainte de finalizarea mandatului președintelui.

Acest lucru se face pentru a le da posibilitatea celor din coaliție cumva să aducă alegerile mult mai devreme față de perioada dorită, începutul lunii septembrie cel puțin pentru primul tur și prima jumătate a lunii septembrie pentru al doilea tur, cel mai probabil.

×
Parteneri
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close