Antena 3 CNN Politică Primarii eterni. Cine sunt edilii care conduc localități de pe vremea lui Ceaușescu

Primarii eterni. Cine sunt edilii care conduc localități de pe vremea lui Ceaușescu

Primarii eterni. Cine sunt edilii care conduc localități de pe vremea lui Ceaușescu
Sursa foto: Foto: pixabay.com
de M.Z.    |    26 Apr 2016   •   15:04

La 26 de ani de la Revoluţie, în România există localităţi şi comune în care nu s-a schimbat nimic. Nici măcar primarii. Unii edili domnesc liniştiţi încă de pe vremea lui Nicolae Ceauşescu. Şi nu au de gând nici acum să-şi termine mandatul.

Primarul din Piteşti, social-democratul Tudor Pendiuc, este cel mai vechi primar de municipiu din România. Trimis în judecată de procurorii DNA pentru fapte de corupţie, Pendiuc conduce oraşul din 1992, iar săptămâna trecută şi-a anunţat candidatura pentru al şaptelea mandat. 

Din categoria primarilor eterni face parte şi liberalul Dorin Florea, trimis în judecată pentru abuz în serviciu. Edilul din Târgu Mureş este în funcţie de 16 ani, iar săptămâna trecută şi-a lansat candidatura pentru al cincilea mandat în aceeaşi zi în care procurorii DNA au deschis un nou dosar penal pe numele lui. 

Unul dintre cei mai longevivi primari din România conduce comuna Doiceşti din Dâmboviţa încă de pe vremea când ţara noastră se numea Republica Socialistă. Social-democratul Mircea Ismail a fost ales în 16 martie 1982 şi de atunci conduce primăria neîntrerupt. Edilul a câştigat mereu într-un singur tur, chiar şi atunci când legea prevedea două tururi de scrutin pentru alegerile locale, scrie Jurnalul Naţional

În Covansa, edilul comunei Barcani, Gheorghe Marin, are peste un sfert de secol de domnie. Iar în judeţ mai există doi primari aleşi în 1990 care acum se pregătesc pentru alegerile din iunie.

Scenariul se repetă şi în judeţul Neamţ. Acolo, în comuna Bozieni, primarul Doinel Grumezescu conduce de nu mai puţin de 26 de ani. În plus, edilul se pregăteşte şi acum pentru un nou mandat. 

Mai multe detalii despre cum au reuşit aceşti primari să conducă primării timp de decenii citiţi în ediţia de azi a Jurnalului Naţional.

×
Subiecte în articol: dorin florea primari
Parteneri
Ministrul Muncii anunță calendarul livrării pensiilor înainte de Paște
x close