Antena 3 CNN Politică Proiect de lege privind protecția minorilor: Vârsta consimțământului crește în România

Proiect de lege privind protecția minorilor: Vârsta consimțământului crește în România

Parlamentarii au votat o inițiativă legislativă privind creșterea consimțământului în România, la cererea societății civile.

Proiect de lege privind protecția minorilor: Vârsta consimțământului crește în România
Sursa foto: Facebook
de Alexandra Cojoianu    |    21 Dec 2022   •   21:20

Astfel, actual sexual cu un minor sub 16 ani va fi considerat viol.

”Este o victorie a societății civile. Peste 100.000 de cetățeni s-a făcut scut în jurul copiilor abuzați sexual și le-au cerut parlamentarilor o lege eficientă care să protejeze minorii. Pe legea veche, era o chestiune de noroc dacă o agresiune sexuală împotriva unui minor era încadrată ca viol sau act sexual cu minor.

A devenit o obișnuință ca agresiunile să fie încadrate de instanțe ca acte sexuale cu un minor, o pedeapsă mai mică în comparație cu violul.

De cele mai multe ori făptuitorul era lăsat în libertate. Doar una din patru agresiuni sexuale era considerată viol, indiferent de vârsta victimei”, a spus Denisa Soare, reprezentanta comunității Declic.

Comunitatea le-a cerut parlamentarilor să legifereze ca orice act sexual al unui adult cu un minor sub 16 ani să fie considerat viol.

În ultimii 6 ani, din cele 18.500 de sesizări de copii abuzați, 12.600 de cazuri au fost închise de anchetatori, potrivit statisticilor oficiale. De cele mai multe ori, agresiunea sexuală este instrumentată drept act sexual cu minor.

Astfel, în România, la fiecare 6 ore, un copil este abuzat sexual. Proiectul urmează să fie votat acum de plenul Camerei Deputaților.

×
Subiecte în articol: proiect de lege abuz sexual
Parteneri
FCSB, petrecere ”Made in Romania” după câștigarea titlului
x close