Antena 3 CNN Război în Israel Radu Tudor: "Arabia Saudită nu va urma niciodată Iranul împotriva Israelului" | Planul lui Joe Biden în Orientul Mijlociu

Radu Tudor: "Arabia Saudită nu va urma niciodată Iranul împotriva Israelului" | Planul lui Joe Biden în Orientul Mijlociu

În războiul declanșat de Hamas împotriva statului Israel prin atacul din 7 octombrie se profilează mai mulți actori regionali interesați de o escaladare a conflictului.

de Redacția Antena 3 CNN    |    17 Oct 2023   •   13:11

Prin ministrul său de Externe, Hossein Amir-Abdollahian, Iranul a formulat în ultimele ore amenințări cu "deschiderea mai multor fronturi" și cu "schimbarea hărții agresorului israelian", dacă statul evreu va continua "crimele din Gaza" iar războiul se va extinde.

Teheranul este implicat deja în război, prin sprijinul de zeci de milioane de dolari pe care îl acordă grupării Hamas.

Eforturile regimului iranian, de a coagula o coaliție musulmano-arabă împotriva Israelului nu vor fi încununate de succes, afirmă analistul militar Radu Tudor.

"Avem dovada faptului că Iranul este sponsorul principal al terorismului și al instabilității majore în Orientul Mijlociu. Iranul nu poate vorbi în numele tuturor țărilor musulmane. Iranul poate eventual, să-și asume, rolul unui soi de portavoce pentru musulmanii șiiți.

Musulmanii suniți, care sunt foarte puternici, care sunt conduși de Arabia Saudită, nu vor urma niciodată sfaturile sau amenințările Iranului.

Radu Tudor: "Iranul și Rusia încearcă să pescuiască, atât cât se mai poate, în apele tulburi pe plan internațional"

Ceea ce vedem acum este o retorică periculoasă, dar în niciun caz ea nu poate fi pusă în aplicare. Cât despre modificarea fon frontierelor, cred că Iranul ar trebui să fie extrem de preocupat de modul în care nu poate gestiona instabilitatea pe plan intern.

Sunt milioane și milioane de iranieni care protestează împotriva dictaturii teocratice de la Teheran. Oamenii aceia omoară tinerii pentru faptul că nu se supun unor reguli islamice absolut exagerate. Iar poliția islamică a reușit să terorizeze, din păcate, aproape toți tinerii din Iran.

Ceea ce vedem acum este dovada clară a faptului că Iranul în luare tot interesul să destabilizeze profund Orientul Mijlociu și, împreună cu Rusia, să pescuiască atât cât se poate în apele cele mai tulburi pe plan internațional (...)

Radu Tudor: "Joe Biden poate încerca să reunească regimurile moderate și musulmanii din Orientul Mijlociu care doresc pace"

Contează foarte mult modul în care se va desfășura o fensiva terestră în Gaza. Am văzut că președintele Joe Biden, înainte de a pleca spre Tel Aviv, a dat un interviu în care a spus că este exclus și că ar fi o mare greșeală Fâșia Gaza să fie ocupată și ținută sub ocupație de Israel. Joe Biden încearcă să țină cont de interesele poporului palestinian.

În egală măsură, trebuie să facem diferența clară între teroriștii Hamas și interesele palestiniene. Sunt două lucruri distincte.

Hamas spune că vorbește în nume numele palestinienilor, dar are doar interese de ordin terorist și nu cred că în momentul de față se poate erija într-un reprezentant al intereselor palestiniene sau arabe în Orientul Mijlociu. Ei reprezintă doar extremiștii și teroriștii.

Joe Biden, poate, eventual să facă un efort extrem de dificil de a reuni toate regimurile moderate și toate țările musulmane din Orientul Mijlociu care doresc pace, doresc stabilizare, care doresc o viață civilizată și care se dezic de terorism, așa cum se manifestă el prin Hamas", a spus Radu Tudor la Antena 3 CNN.

×
România nu are bani să îşi trimită sportivii la Olimpiadă
x close