Antena 3 CNN Război în Israel SUA și-au crescut cu 50% numărul de militari din Orientul Mijlociu. Radu Tudor: "Iranul vrea să ducă războiul la un nivel mondial!"

SUA și-au crescut cu 50% numărul de militari din Orientul Mijlociu. Radu Tudor: "Iranul vrea să ducă războiul la un nivel mondial!"

Situația rămâne tensionată și cu potențial de escaladare în Orientul Mijlociu, unde forțele americane staționate în Irak și în regiuni de pe teritoriul Siriei au fost atacate de 53 de ori în ultimele săptămâni de organizații pro-iraniene.

de Redacția Antena 3 CNN    |    14 Noi 2023   •   20:50

Ultimul atac a fost consemnat chiar marți seară.

"Bazele SUA de aici găzduiesc 30.000 de militari care participă, de mulți ani, la efortul de combatere a terorismului, în special a organizației ISIS, despre care Israelul spune că a reprezentat un model de inspirație pentru Hamas.

Iranul este interesat să amplifice actualul conflict declanșat de organizația islamistă din Gaza și, eventual, să-l ducă la o dimensiune mondială.

53 de atacuri din partea grupărilor sprijinite și finanțate de Iran asupra bazelor americane, soldate cu zeci de militari răniți, trădează dorința a Iranului de a extinde conflictul și de a lansa, eventual, un război la distanță cu Statele Unite.

Cum vor SUA să descurajeze Iranul: Două portavioane cu grupurile lor de luptă, plus un submarin nuclear din clasa Ohio

Însă prezența militară a SUA după atacurile Hamas din 7 octombrie a crescut de la 30.000 la 45.000 de militari în Orientul Mijlociu.

Cei 15.000 de militari suplimentari sunt atașați la două grupări navale de luptă și la bordul unui submarin cu propulsie nucleară.

Gruparea USS Eisenhower, condusă de portavionul cu același nume, are în componență mai multe crucișătoare și distrugătoare desfășurate în zona de est a Mării Mediterane, în apropierea coastelor Israelului.

Portavionul USS Gerald Ford dispune, de asemenea, de propriul său grup de luptă format dintr-un crucișător și mai multe distrugătoare.

Iar submarinul din clasa Ohio, trimis în zonă și al cărui nume nu a fost dezvăluit, are la bord o putere de foc uriașă: 154 de rachete balistice Tomahawk, pentru a servi drept factor de descurajare pentru regimul de la Teheran", a spus la Antena 3 CNN analistul militar Radu Tudor.

×
ANM anunţă prognoza meteo pentru Săptămâna Mare
x close