Antena 3 CNN Actualitate Boala l-a transformat într-o umbră, dar autorităţile îl consideră sănătos tun. Cum reacţionează autorităţile în faţa unui sistem bolnav

Boala l-a transformat într-o umbră, dar autorităţile îl consideră sănătos tun. Cum reacţionează autorităţile în faţa unui sistem bolnav

Boala l-a transformat într-o umbră, dar autorităţile îl consideră sănătos tun. Cum reacţionează autorităţile în faţa unui sistem bolnav
de S.T.    |    22 Mai 2013   •   22:16

Şi dacă aţi crezut că le-aţi văzut pe toate în România, mai sunt încă foarte multe cazuri de umilinţă la care sunt supuşi oameni şi aşa loviţi de soartă. E ţintuit la pat, dar autorităţile îl declară sănătos tun. Ba chiar îl trimit la muncă.

E povestea unui bărbat de 57 de ani din Bucureşti, diagnosticat de medici cu demenţă şi Alzheimer.

Deşi nu poate face singur nimic, cei care ar putea să-l ajute refuză să-i acorde gradul de handicap care i-ar uşura viaţa.

Ion Raicu nu mai e el însuşi de jumătate de an. Tot de atunci stă în pat şi necesită toată atenţia soţiei.

Femeia a cerut ajutorul Direcţiei de asistenţă socială, dar, în urma anchetei, autorităţile au decis că bărbatul nu are nevoie de nimic.

Soţia bărbatului umilit de autorităţi a vorbit, miercuri seară, la "Sinteza Zilei", despre drama prin care trece alături de soţul său.

"În 2009 a avut un accident. Şi-a rupt femurul, a fost operat şi 3 luni nu s-a ridicat din pat. Apoi a mers în cadru, după în baston...Se spăla, mânca, se plimba singur. În septembrie 2012, nu s-a simţit bine(...). După o săptămână, l-am adus acasă cu Alzheimer şi demenţă", a spus doamna Raicu, soţia celui batjocorit de comisia de la Casa de Pensii.

Secretarul de stat de la Ministerul Muncii, Codrin Scutaru, a comentat situaţia bolnavului trimis de autorităţi la muncă.

"Aceste criterii care creează nedreptăţi şi suferinţe umane trebuie modificate. În 2005-2007, ministerul a fost condus de o echipă a PDL, care aşa cum ştiţi a avut cinismul de a nu se gândi la anumite afecţiuni care duc la astfel de situaţii", a spus Scutaru.

Potrivit secretarului de stat, pe masa Ministerului Sănătăţii se află în acest moment proiectul de modificare a oridinului pe zona funcţiilor mentale.

"Nu putem să rămânem pasibili în faţa a ceea ce se întâmplă", a mai spus Codrin Scutaru.


Urmăreşte înregistrarea integrală a emisiunii "Sinteza Zilei cu Mihai Gâdea".

×
Subiecte în articol: Sinteza Zilei dementa handicap
Parteneri
ANM: Zonele cele mai afectate de praful saharian
x close