Antena 3 CNN Actualitate Electronicele ne umflă factura şi în stand-by. Cât plătim în plus, anual, pentru aparatele uitate în priză

Electronicele ne umflă factura şi în stand-by. Cât plătim în plus, anual, pentru aparatele uitate în priză

Electronicele ne umflă factura şi în stand-by. Cât plătim în plus, anual, pentru aparatele uitate în priză
Sursa foto: Foto:.thevintageknob.org
23 Sep 2014   •   09:07

260 de lei. Atât plătim, într-un an, pentru că suntem comozi sau, altfel spus, pentru aparatele pe care le lăsăm în priză, dar pe care nu le folosim.

Adică o factură în plus. Iar explicaţia e simplă. Electronicele continuă să consume curent chiar şi atunci când sunt în stand-by.

Valoarea consumului ascuns pentru fiecare aparat este de peste 20 de lei pe an, arată testele efectuate de experţi. Cu alte cuvinte, pentru toate electonicele şi electrocasnicele din locuinţă se plăteşte o factură în plus pe an.

Pus în stand-by, televizorul consuma 48 de kilowaţi pe an, adica peste 25 de lei pe an. La o diferenţa mica de consum este şi calculatorul, a carui cost ascuns este de 23 de lei. Pentru sistemul hi-fi platim 16 lei pe an. Cuptorul cu microunde consuma ceva mai puţin, 13 kilowaţi. Dar lista cu electronicele pe care le au românii în casa este mult mai lunga.

Cea mai simplă metodă pentru aflarea consumului de curent electric al unui aparat electrocasnic este instalarea unor prize care au integrat şi contor.

Specialiştii îi sfatuiesc pe cumpărători să  citească manualul de instrucţiuni înainte de a cumpara un aparat.

×
Subiecte în articol: electronice
Parteneri
Sancţiuni pentru medicii care duc pacienţii de la stat la privat
x close