Antena 3 CNN Actualitate Încălzirea cu sobe din teracotă la bloc, soluţia celor care s-au debranşat

Încălzirea cu sobe din teracotă la bloc, soluţia celor care s-au debranşat

Încălzirea cu sobe din teracotă la bloc, soluţia celor care s-au debranşat
24 Noi 2010   •   21:19

Dacă până acum am mai stat în casă şi cu caloriferele închise, vremea a schimbat foaia. Vine gerul, iar în casele multor români va fi la fel de frig ca afară. Asta pentru că în unele oraşe, numărul celor care mai primesc ajutoare de încălzire s-a redus la jumătate faţă de anii trecuţi. Majoritatea a ales soluţia extremă. Oamenii s-au debranşat.

Încălzirea cu lemne la bloc este o soluţie incomodă. Cei care au luat această decizie şi-au făcut sobe din teracotă şi cară lemnele care de pe unde poate. Într-un apartament din Huedin oamenii au înghesuit lemnele pe sub paturi sau în debarale. Sobele au apărut în apartamentele românilor din multe oraşe. Şi asta pentru că numărul celor care mai primesc ajutoare de încălzire s-a redus şi la jumătate faţă de anul trecut. Nu primeau sume mari însă erau bani care îi ajutau să-şi plătească întreţinerea.

În casa lui nea Ioan, din Reşiţa, e mai frig ca afară. Anul trecut, cu greu şi-a plătit facturile. Anul ăsta, n-a avut de ales. S-a debranşat de la reţeaua de încălzire. Când va veni iarna grea, va mai da drumul la aragaz. De calorifere electrice sau centrala termica, nici nu se pune problema. Si nu e singurul. “Nu am avut bani să plătesc. E prea scump”, spune Ana Ilie, pensionară.

 


Ajutoarele de încălzire le erau de mare folos. Anul ăsta, s-a tras linie. În Reşiţa, Suceava, Iaşi, Piteşti sau Curtea de Argeş, doar jumătate dintre persoanele cu venituri mici mai primesc ajutoare. Şi nu că le-au crescut veniturile, ci din cauza criteriilor de acordare. E şi cazul lui Cristian Franţ care are o maşină veche de 20 de ani, dar cu motor mai mare de 1.600 de centimetri cubi. “E aproape rablă. Dar pentru simplu fapt că ai o maşină, refuză să-ţi dea subvenţia”, a declarat Cristian Franţ.

Maşini cu motor de peste 1.600 centimetri cubi, depozite bancare de peste 3.000 de lei, două locuinţe în proprietate sau peste trei bovine ori cinci porci în bătătură, iar românii nu-şi mai primesc ajutorele ca-n anii trecuţi.

“În municipiul Arad s-au înregistrat 7.800 de cereri de ajutor de încălzire. Anul trecut, în aceasta perioada, erau12.000 de cereri de încălzire”, a declarat Corina Drăghici, purtător de cuvânt Primăria Arad.

Soluţia pentru cei mai mulţi e acum încălzirea pe lemne. Aşa se face că, la oraşe, pe blocuri au răsărit hornuri.

În jur de 100 de lei costă lemnele, pe lună. Şi de patru ori mai puţin decât ar da pe întreţinere sau pe factura la gaze.

×
Subiecte în articol: căldură
Parteneri
Primul sondaj după ce Firea a intrat în cursa pentru Primăria Capitalei
x close