Antena 3 CNN Actualitate Războiul comunicatelor între Băsescu şi Ponta. Preşedinţia: Guvernul să se menţină în limita declaraţiilor decente

Războiul comunicatelor între Băsescu şi Ponta. Preşedinţia: Guvernul să se menţină în limita declaraţiilor decente

Războiul comunicatelor între Băsescu şi Ponta. Preşedinţia: Guvernul să se menţină în limita declaraţiilor decente
07 Ian 2013   •   12:59

Preşedintele Traian Băsescu a promulgat joi, 3 ianuarie, Legea de abilitare a Guvernului pentru a emite ordonanţe în vacanţa parlamentară şi l-a informat pe premierul Victor Ponta, informează Administraţia prezidenţială, care atrage atenţia Guvernului să se menţină în limita declaraţiilor decente, informează Mediafax.
   
Preşedinţia răspunde astfel la "explicaţiile formulate de Guvernul României, într-un comunicat de presă din data de 7 ianuarie a.c., despre motivele care au stat la baza imposibilităţii de a fi adoptată ordonanţa privind modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale".

Administraţia Prezidenţială atenţionează Guvernul României să se menţină în limita declaraţiilor decente şi să nu arunce vinovăţia pe terţe instituţii sau persoane pentru neadoptarea deciziei privind modificarea taxelor şi impozitelor locale, se mai arată în comunicat.
   
Guvernul precizează, într-un răspuns la solicitarea primarului Emil Boc de adoptare a ordonanţei care să permită autorităţilor locale să nu indexeze taxele, că OG nu a putut fi adoptată în 5 ianuarie pentru că preşedintele Băsescu a promulgat după şedinţa Guvernului legea de abilitare.
   
"În legătură cu declaraţiile profesorului de drept constituţional Emil Boc, primar al municipiului Cluj, care solicită premierului Victor Ponta să adopte, de urgenţă, ordonanţa care dă posibilitatea autorităţilor locale să nu indexeze cu 16 la sută taxele şi impozitele locale, Biroul de presă al Guvernului este abilitat să facă următoarele precizări: În şedinţa de Guvern din data de 5 ianuarie 2013 a fost pregătit textul Ordonanţei pentru modificarea Codului fiscal în privinţa taxelor şi impozitelor locale. Ordonanţa nu a putut fi însă adoptată din cauza faptului că preşedintele Traian Băsescu nu a promulgat legea privind abilitarea Guvernului de a emite Ordonanţe pe perioada vacanţei parlamentare decât după desfăşurarea şedinţei de Guvern", se arată într-un comunicat al Guvernul remis, luni, agenţiei Mediafax.
   
Şi premierul Victor Ponta a declarat, luni, că Guvernul poate publica marţi Ordonanţa privind taxele, pentru că preşedintele Traian Băsescu a promulgat vineri Legea de abilitare a Executivului, care intră în vigoare la trei zile de la publicare.
   
La finalul şedinţei de săptămâna trecută a Guvernului, întrebat de jurnalişti dacă Executivul a aprobat această ordonanţă privind taxele locale, purtătorul de cuvânt al Guvernului, Andrei Zaharescu, a răspuns negativ.
   
"Nu s-a discutat. A fost citită de pe ordinea de zi şi s-a dorit amânarea ei pentru săptămâna viitoare", a spus Zaharescu.
 
Primarul Emil Boc a cerut, duminică, premierului Victor Ponta să emită, de urgenţă, o ordonanţă a Guvernului care să dea posibilitatea autorităţilor locale să nu majoreze taxele şi impozitele locale.
   
Guvernul a adoptat o hotărâre privind actualizarea taxelor şi impozitelor locale cu rata inflaţiei pe ultimii trei ani, respectiv majorarea acestora cu 16,05%, actul normativ fiind publicat în Monitorul Oficial în 28 decembrie.
   
Premierul Ponta a cerut ca pe ordinea de zi a şedinţei de vineri a Guvernului să fie introdusă ordonanţa care stabileşte că primarii sunt cei care decid indexarea taxelor locale, dar a precizat că actul va fi publicat după ce preşedintele Băsescu va semna Legea care abilitează Executivul să emită ordonanţe.



Citeşte şi:

Ponta, despre conflictul pe taxe: Boc s-a trezit vorbind. Este singurul care a procedat absolut stupid

Boc îl acuză pe Ponta de dezinformare: Încearcă să arunce vina în altă parte


×
Subiecte în articol: Victor Ponta Emil Boc
Parteneri
Calitatea aerului din România, afectată de praful saharian
x close