Antena 3 CNN Actualitate Un fost CAP din judeţul Arad a devenit o afacere capitalistă de succes

Un fost CAP din judeţul Arad a devenit o afacere capitalistă de succes

Un fost CAP din judeţul Arad a devenit o afacere capitalistă de succes
24 Mai 2013   •   21:01

Face pământul să rodească ca acum 30 de ani. Sub conducerea înţeleaptă a şefului de cooperativă, ţăranii recoltează peste 20 de mii de tone de grâu, zilnic, mecanizatorii câştigă mii de euro pe lună, iar vacile de lapte sunt mândria oamenilor muncii.

Deşi pare, nu este un text de propagandă, ci povestea unui CAP care a devenit profitabil după Revoluţie.

La Curtici, în Arad, un CAP socialist s-a transformat într-un business capitalist. Responsabil pentru recolta reuşită este inginerul Dimitrie Muscă, pe care revoluţia l-a prins în fruntea cooperativei.

„Ţăranii au venit repede lângă mine în momentul '90 şi au spus că e păcat să distrugem averea care s-a constituit chiar şi pe parcursul anilor de CAP, pentru că e tot din sudoarea noastră”, povesteşte Muscă.

Şi au rămas uniţi în toţi aceşti ani. De la 2.000 de hectare de teren, inginerul a reuşit să extindă suprafaţa lucrată la peste 7.500 de hectare. Că doar plăteşte asociaţilor câte 1.500 de tone la hectar, o redevenţă record.

Fostul CAP a făcut profit de peste cinci milioane de euro, acesta fiind reinvestit în utilaje, în modernizarea fabricilor şi angajarea celor mai buni oameni.

„Am pornit în momentul 1990 cu un singur tractor, iar astăzi, pe cele două societăţi, avem 18 tractoare de 300 CP”, spune inginerul.

Investiţia a depăşit 10 milioane de euro. Dar, la Curtici, un tractorist câştigă şi 2.500 de euro pe lună, în sezon.

La Curtici, totul e integrat. Din câmp pleacă furajele pentru animale şi făina pentru pâine. Din ferme, laptele colectat de la cele 700 de vaci spre prelucrare, în fabrici. Acolo, mii de litri de lapte se transformă zilnic în brânză, iaurt sau caşcaval. La fel se întâmplă şi în fabrica de semipreparate. Şi există şi magazinele proprii.

Dimitrie Muscă crede că România are toate şansele să redevină Grânarul Europei. Cu o condiţie: ca românii să se întoarcă pe ogoare, să strige din nou "noi vrem pământ" şi să facă agricultură ca la carte. Înainte ca soarele să apună peste pământul roditor al ţării.


×
Subiecte în articol: cap afacere agricultura
Parteneri
Guvernul a rămas fără bani pentru plata unor salarii
x close