Antena 3 CNN Actualitate Un număr de 12 martori audiaţi la Poliţie, în cazul vandalizării maşinii ministrului Barbu

Un număr de 12 martori audiaţi la Poliţie, în cazul vandalizării maşinii ministrului Barbu

Un număr de 12 martori audiaţi la Poliţie, în cazul vandalizării maşinii ministrului Barbu
Sursa foto: Foto: Intact Images
de M.Z.    |    24 Oct 2013   •   14:29
Un număr de 12 persoane au fost citate de Poliţia Capitalei, pentru a fi audiate, joi, în calitate de martori, privind incidentul în care mai mulţi manifestanţi l-au agresat pe ministrul Culturii Daniel Barbu, pe 17 octombrie, în Centrul Vechi.
 
Dintre cei citaţi, patru persoane sunt în prezent audiate la Secţia 10.

Pe 17 octombrie, ministrul Daniel Barbu a fost implicat într-un incident provocat de mai mulţi protestatari faţă de proiectul Roşia Montană, care l-au huiduit şi nu l-au lăsat să plece cu maşina în care se afla decât cu intervenţia forţelor de ordine. În plus, luneta maşinii a fost spartă.
 
Câteva zeci de manifestanţi veniţi în club A, unde afla demnitarul, i-au întrerupt dezbaterea, au desfăşurat pancarte în jurul lui Barbu şi au aruncat înspre acesta cu bancnote false, pe care era tipărit portretul lui. Tot ei i-au întins lui Barbu o pungă cu monede şi l-au huiduit, întrebându-l "Câţi bani ţi-ai luat?" şi cerându-i demisia.
 
Dezbaterea nu a mai fost reluată, ministrul hotărându-se să plece. Afară, protestatarii au blocat drumul autoturismului în care se afla demnitarul şi au lipit pe maşină bancnote cu portretul lui Barbu. De asemenea, ei au spart luneta maşinii, ministrul reuşind să plece datorită intervenţiei forţelor de ordine - poliţişti şi jandarmi, sosiţi de urgenţă la faţa locului.
 
Poliţia Capitalei s-a autosesizat în acest caz, protestatarii care s-au manifestat agresiv fiind identificaţi cu ajutorul imaginilor filmate de camerele de supraveghere din zonă.

Daniel Barbu: „Eu nu am fost agresat, dar maşina a fost vandalizată”
 
Şeful Poliţiei Capitalei, Mihai Pruteanu, anunţa vineri că 16 persoane implicate în acest incident au fost identificate, fiind identificaţi şi martori care pot furniza informaţii despre incident.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Sectorului 3 a început urmărirea penală in rem, pentru ultraj contra bunelor moravuri şi tulburarea liniştii publice, în cazul incidentelor în care a fost implicat ministrul.
 
Totodată, Ministerul Culturii a înaintat o plângere la Poliţia Capitalei, pentru distrugerea autoturismului în care se afla demnitarul. Daniel Barbu a precizat că nu a depus în nume personal nicio plângere în urma incidentului.
 
Barbu este protejat, de vineri, de o echipă a Serviciului de Protecţie şi Pază (SPP), el precizând că s-a simţit "în pericol" în timpul incidentului petrecut pe 17 octombrie în Centrul Vechi al Capitalei.

Ministrul Daniel Barbu a declarat, la Antena 3, că a fost identificat "autorul" incidentului din Centrul Vechi, în persoana "tânărului universitar fără operă" Claudiu Crăciun. "Ştim şi autorul, îmi permit să-l spun, Claudiu Crăciun, a fost identificat. E păcat, că înţeleg că este un tânăr universitar", a spus Barbu.
 
La o zi după incident, premierul Ponta l-a anunţat pe ministrul de Interne că jandarmii au mandat clar din partea sa să acţioneze "fără complexe" atunci când protestele depăşesc "linia roşie" şi se transformă în agresiuni şi ameninţări.
 
Din 1 septembrie, în Capitală şi în mai multe oraşe din ţară, dar şi peste hotare, au loc proteste ale celor care se opun proiectului minier de la Roşia Montană.
 
Manifestanţii cer ca Parlamentul să respingă proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană şi să interzică, prin lege, folosirea cianurilor în activităţile miniere din România, iar Guvernul să respingă, prin hotărâre, în regim de urgenţă, acordul de mediu.

De asemenea, protestatarii mai cer ca Roşia Montană să fie inclusă pe lista tentativă a României pentru includerea în patrimoniul UNESCO şi demisia premierului Victor Ponta şi a celor patru iniţiatori ai proiectului de lege: miniştrii Dan Şova, Rovana Plumb, Daniel Barbu şi directorul ANRM Gheorghe Duţu.



 

×
Subiecte în articol: daniel barbu
Parteneri
Israelul a lansat atacuri puternice în Iran, Irak și Siria
x close