Antena 3 CNN Sport Alte sporturi Paneth Farkas, eroul tenisului de masă românesc dus la Auschwitz de trei ori, a murit la 92 de ani

Paneth Farkas, eroul tenisului de masă românesc dus la Auschwitz de trei ori, a murit la 92 de ani

Paneth Farkas, eroul tenisului de masă românesc dus la Auschwitz de trei ori, a murit la 92 de ani
Sursa foto: paneth farkas
24 Iun 2009   •   17:06

A murit cel mai mare jucător român de tenis de masă al tuturor timpurilor. Paneth Farkas s-a stins din viaţă marţi seară la 92 de ani, la Cluj, cu sentimentul de mulţumire dat de cele peste 50 de medalii de aur obţinute, multiple titluri câştigate ca jucător şi antrenor, cel mai lung punct jucat în instoria acestui sport şi cu un film făcut despre viaţa sa chiar de regizorul american Steven Spielberg.
Sportivul clujean a avut succes incredibil, câştigând în anii săi cei mai buni, 1934, 1935 şi 1936 titluri de campion naţional pe echipe cu Haggibor Cluj, dar şi la dublu şi dublu mixt. În total, Paneth Farkas a câştigat peste 50 de medalii de aur ca jucător şi ca antrenor a cucerit de 16 ori titlul ca campion mondial, de 33 de ori cel de campion european, şi 130 de elevi ai săi au devenit campioni naţionali. Este singurul român care a cucerit, până acum, Premiul de Merit al Federaţiei Internaţionale de Tenis de Masă, anunţă evz.
Dar nu se termină aici realizările acestui fost mare sportiv. Regretatul Paneth Farkas a intrat în 1936, la Campionatul Mondial de la Praga, în Cartea Recordurilor, cu cel mai lung punct disputat în istoria acestui sport: două ore şi 15 minute.
Fiind clujean, fostul sportiv a avut mult de suferit atunci când România a pierdut, în 1940, Nord-Vestul Transilvaniei în favoarea Ungariei horthiste. A fost luat cu trenul de trei ori pentru a fi dus la Auschwitz, la lagărul de concentrare, pentru muncă forţată. Spre lauda sa, însă, tot de atâtea ori a evadat şi a rămas în viaţă, devenind eroul unul film de Steven Spielberg, potrivit sursei citate.
Antena3.ro

×
Subiecte în articol: Auschwitz Cartea Recordurilor
Parteneri
Primarul din Spanțov, prima reacție despre moartea fetiței de 4 ani și a bunicii ei
x close