Antena 3 CNN Economic Biz News Business Antena3.ro a deschis "Lista românilor revoltaţi de creşterea dobânzilor la bănci"

Antena3.ro a deschis "Lista românilor revoltaţi de creşterea dobânzilor la bănci"

Antena3.ro a deschis "Lista românilor revoltaţi de creşterea dobânzilor la bănci"
22 Oct 2008   •   11:52

Atac asupra propriilor clienţi. Aşa s-ar putea descrie atitudinea băncilor din ultima perioadă, instituţiile bancare majorând, nejustificat, dobânzile la credite. Motivul invocat: criza financiară şi neplăcerile cauzate sistemului bancar. Bancpost este, de departe, cea mai puţin agreată bancă din sistemul românesc, potivit mesajelor venite pe site-ul Antena3.ro. Numeroşi cititori ai site-ului Antena3.ro s-au plâns că respectiva instituţie bancară s-a făcut, nu o dată, vinovată de majorări susbtanţiale ale ratei dobânzilor, fără ca respectivii clienţi să fie puşi în gardă.
Iată spre exemplificare mesajul unei înştiinţări Bancpost către clienţi în legătură cu mărirea ratelor şi comisioanelor în contextul crizei financiare: "Datorită schimbărilor semnificative înregistrate în ultima perioadă pe piaţa financiară internaţională cu influenţe importante asupra costurilor de finanţare, Bancpost este obligată să ajusteze tarifarea portofoliului de credite în consecinţă".
Şi Protecţia Consumatorilor a condamnat măsurile luate de bănci, în perioada de criză. ?Nu e de ajuns ca băncile să invoce criza internaţională, ci trebuie să explice consumatorilor indicii care au dus la creşterea dobânzii", a declarat Dan Vlaicu, preşedintele ANPC, pentru Antena3.ro
Datorită faptului că am primit zeci de mesaje privind modul în care băncile au decis să majorească dobânzile în această perioadă, Antena3.ro a decis să deschidă o listă a românilor revoltaţi de acest lucru.
Dacă banca dumneavoastră a majorat, nejustificat, dobânda la creditul pe care l-aţi contractat aşteptăm mesajele dumneavostră pe adresa de mail [email protected].
Iată în continuare câteva din mesajele primite de la cititori:
ATENŢIE: Puteţi transmite o reclamaţie online la Autoritatea Naţională Pentru protecţia Consumatorilor, completând toate datele solicitate în formularul de pe site-ul ANPC.

Iulia Cucea - "Am şi eu un credit la Bancpost. Deja rata mea este mai mare decât salariul meu net."
Mirela Antohi - "Am făcut şi eu prostia să iau un credit de la bancpost. După ce mi-au mărit rata de 2 ori, am primit şi eu prin poştă plicul surpriză."
Gabriel Ştefănescu - "Am un credit de nevoi personale la Bancpost. Au majorat rata de la 300 lei, la 380 lei."
Dodo Huhu - "Cred că acționarul majoritar de la Bancpost a gândit să facă o bancă pentru fraieri. Haideți să-i arătăm că nu-i chiar așa."
Edu Altag - "Cei de la Bancpost nu numai că mi-au majorat dobanda şi au dublat comisionul de administrare, dar mi-au mai introdus şi un nou comision."
Cristina Prodan - "Am luat un credit ipotecar la Bancpost anul trecut şi aveam de plată 620 Ron. Acum am plătit 920 Ron."
Marzac_George - "Din păcate nu există nici o formulă de negociere cu băncile."
Sorin Gaspar - "Am 3 credite la BCR. Nu am fost la bancă luna asta. Mi-e frică sincer."
Rădoi - "La Bancpost, credit în lei pentru consum personal, dobânda a crescut de la 9 % în aprilie 2007, la 14 % trei luni mai târziu, la 16% la sfârşitul anului, la 17 % la începutul anului şi acum am primit notificare că de la 10.10, deci retroactiv, va fi de 24 %."
Ion Ion - "Faţă de această măgărie este o singură soluţie - refuzul de a mai plăti ratele."
Elenyka - "Mâine mă văd cu un avocat ca să vadă contractul meu de credit cu Bancpost pentru că am facut deja reclamaţie la OPC şi vreau să dau banca în judecată."
Cosmin Zaporojan - "Am un credit ipotecar la BRD. Fără nici o înştiinţare prealabilă, dobânda mi-a fost mărită considerabil, rata ajungând să fie mai mare cu 400 Ron lunar."
Simona Tatu - "Am un credit de nevoi personale la Pireus Bank. În 8 luni s-a majorat rata dobânzii cu 800 ron."
Gabriela Oprea - "Am un credit la Bancpost şi am primit o înştiinţare că s-a majorat nu doar dobânda de la 14,5%, la 20%, ci şi comisionul de administrare."
Claudiu Turcanu - "Am un credit la BCR. Până în septembrie am avut o rată de 210 euro, din octombrie rata mi-a crectut la 260 euro."
Costel Stoian - "În 2006 am luat de la Bancpost 25.000 RON pe 10 ani, iar în doi ani am plătit 11.500 RON doar dobânzi şi comisioane."
Drapels - "Vinerea trecută m-am trezit cu notificare de la Bancpost asupra faptului că retroactiv s-a majorat dobânda la 24% pe an."
Cătălin Mîndu - "Sunt pe cale sa contractez un credit ipotecar la Alpha Bank şi deja m-au anunţat că vor majora dobânzile."
Mircea Dumitrescu - "Am un credit de nevoi personale în lei la Bancpost Piteşti şi de la o rată de 480 Ron am ajuns la 550 Ron."
Aurel Vişan - "Şi mie Bancpost mi-a mărit dobânda. Ce putem să facem decât să plecăm din ţara?"
Mihai Trandafir - "Mie Banca Transilvania, mi-a mărit creditul în 4 luni de 2 ori."
Kerekes Imre - "Am un credit de nevoi personale în Euro la Bancpost din Cluj şi de la o rată de 160 de Euro am ajuns la 220 Euro."
Şerban Pascu - "Am un credit în lei la Banca Românească şi deja mi-au mărit dobânda de două ori."
Adrian Ciobanu - "Soţia mea a luat un credit acum 2 ani la Bancpost. Rata era fixă: 70 euro/lună. De vreo două luni a început să crească rata, acum sunt de plătit 96 de euro."
Simona Chirobocea - "În aprilie anul trecut mama a contractat un credit în franci elveţieni de la Bancpost. Până acum s-a majorat dobânda de 4 ori."
Ioan Ficut - "Băncile măresc dobânzile la credite cum vrea muşchii lor."
Ion Bizu - "Nu am văzut nici măcar în perioadele bune sa scadă dobânzile."
Dumitru Dascaliac, Botoşani - "Am un credit la Bancpost. Am fost înştiinţat printr-o scrisoare că din 10.10.2008 mi se va percepe "un comision de administrare lunar în valoare de 0,59% calculat la balanţă", asta însemnând în jur de 60 de euro pe lună."
Mihai Hluscu - "Am un credit la BCR. Rata a crescut de la 570 lei, la 657 lei."
Ioniţă Ecaterina - "Am fost obligată de Bancpost să plătesc aproximativ 3.000.000 lei comision, deşi acesta nu era stipulat în contractul iniţial de împrumut."
Lăcrămioara Prodan - "Mama mea are un credit la Banca Transilvania şi i-au mărit acum rata. Mie mi se pare aberantă această decizie."
Andrei Melniciuc - "Nu numai la creditele bancare s-au mărit dobânzile, chiar şi la leasing s-a întâmplat acest lucru."
Aurel Mircu - "Înştiinţare din partea Bancpost precum că datorită situaţiei mondiale rata mea va creşte de la 230 euro la 290 euro."
Doina Bumb - "La Bancpost în 2 ani s-a majorat creditul de 5 ori."
Simona B. - "Am credite la Alpha Bank şi BCR. Nici măcar nu mă anunţă atunci când creşte dobânda, pur şi simplu când merg să plătesc mi se comunică noua sumă."
Armangic Maria Ilona - "La Banca Românească am pierdut 3.000 de euro, avansul pentru un credit ipotecar."
Dan Creţu - "În Martie 2006 am contractat un credit ipotecar la BCR. Rata iniţială era de 288 Euro/lună. Acum este 407 Euro/lună."
Maria Buruiană - "Mi-au mărit dobânda de la 6,9%, la 11,3%."
Florin Vişan - "În această lună BCR mi-a mărit rata de la 247 euro, la 277 euro , fără a primi nici o înştiinţare."
Vlad Ember - "Soţia are un credit la OTP Bank iar în ultimele 4 luni dobânda a crescut de 3 ori."
Mirela Calimac - "Am făcut un credit în CHF anul trecut la OTP Bank pe o perioada de 15 ani şi de la 262 CHF/lunar a crescut rata, după 6 luni, la 270 CHF/lunar."
Dragoş Grecu - "La Banca Românească mi-au mărit rata de la 720 RON, la 900 RON."
Marius (Craiova) - La Bancpost într-o lună mi-au mărit rata cu 200 lei."
Neagu Florin - "Cu ocazia primei vizite pe care o veţi face la Sucursala Bancpost unde aţi contractat creditul, vă rugăm să solicitaţi o diplomă de PROST. Mi-au mărit rata de la 219,36 lei, la 253,51 lei."
Simona (Prahova) - "Incredibil. Bancpost mi-a mărit luna aceasta dobânda şi comisionul, înştiinţându-mă de abia după ce acest lucru s-a întâmplat."
Marius Ion - "Nişte nemernici! Eu unul nu le mai plătesc nimic, să vedem ce or să facă."
Laura Răileanu - "Mie BCR mi-a mărit rata de la 499 lei, la 610 lei."
Vali Stoica - "Am un credit la Banca Românească, credit în lei, şi rata mi-a crescut de la 394 lei la, atenţie, 509 lei."
Lordys - "La mine Bancpost mi-a mărit rata de credit de la 245 RON, la 333 RON."
Cristina Mătuşescu - "La Bancpost luna trecută am plătit o rată în valoare de 204 RON, acum sunt înştiinţată că am de plată 244 RON."
Oana Păunescu - "Am un credit la BCR. Rata de pornire a fost 560 lei, iar acum este 700 lei."
Elena Ionescu - "Şi mie mi-a mărit Bancpost rata. Mă gândesc serios să iau în calcul şi câteva reclamaţii, eventual şi o acţiune judecătorească."
Liviu Gorun - "Şi Millenniumbank a mărit dobânda fără să anunţe clienţii."
Cristina Cupa - "Şi Alpha Bank are tupeul să mărească dobânzile, dar fără să ne informeze."
Gheorghe Florin - "Am un credit la Alpha Bank. În 4 luni au modificat dobânda de 2 ori."
Bogdan Nicolae Prodan - "Eu am un credit la BRD pentru un autoturism. Din primăvară şi până acum dobânda a crescut din 2 în 2 luni."
Daria Babbu - "Eu am un credit la Bancpost, care creşte în fiecare lună cu 1%, dar în realitate cu 6-7%."
Raluca - "Băncile nu mai ştiu ce să facă să nu-şi diminueze profitul. Şi atunci pur şi simplu bagă mâna în buzunarele românilor."
George - "Vă propun tuturor sa creem o asociaţie a debitorilor către bănci să negociem cu băncile şi să ne apăram drepturile."
Oana P. - "Şocant! Aveam 800 de euro într-un cont curent personal la Raiffeisen Bank şi după ce tot anul nu am folosit contul decât ca să depun, mă trezesc că nu mai am nimic în cont."
Nicoleta - "Cred că Bancpost îşi bate joc de noi, sunt cei mai indolenţi. Eu propun să ne unim, să nu plătim ratele deloc, să le aruncăm scrisorile în faţă."
Ramona - "Am un credit la OTP Bank. Este inadmisibil cum dobânzile cresc de la o lună la alta."
Ana - "Autorităţile trebuie să ne protejeze de aceste dobânzi nesimţite ale băncilor."
Dan - "La Bancpost nu este vorba numai de dobândă, ea a crescut la 19,45% pe an, problema este introducerea abuziva a unui comision de administrare."

Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a precizat pentru Antena3.ro că un client poate face reclamaţie scrisă la Oficiului Judeţean pentru Protecţia consumatorilor din judeţul de care aparţine sau în format electronic, pe site-ul www.anpc.ro. În ambele cazuri, consumatorul trebuie să aducă sau să scaneze şi să ataşeze online actele doveditoare, respectiv copii după contractul de creditare, graficul de rambursare şi notificarea prin care a fost înştiinţat că i s-a modificat dobânda.
Dan Vlaicu, preşedintele ANPC, a dat asigurări pentru Antena3.ro că toate plângerile dumneavoastră vor fi verificate, iar zilele următoare vor fi făcute publice concluziile în acest caz. Antena3.ro vă va ţine la curent cu evoluţiile în cazul creşterii dobânzilor de către bănci.
Dacă banca dumneavoastră a majorat, nejustificat, dobânda la creditul pe care l-aţi contractat aşteptăm mesajele dumneavostră pe adresa de mail [email protected].
Antena3.ro

×
Parteneri
Incendiu puternic lângă Mănăstirea Voroneț! Există risc de extindere
x close