Antena 3 CNN Actualitate 16 decembrie 1989. Mii de oameni reuşesc să se alieze împotriva regimului comunist (VIDEO)

16 decembrie 1989. Mii de oameni reuşesc să se alieze împotriva regimului comunist (VIDEO)

16 decembrie 1989. Mii de oameni reuşesc să se alieze împotriva regimului comunist (VIDEO)
16 Dec 2009   •   18:57

S-au scurs 20 de ani de când mii de oameni reuşiseră să se coalizeze pentru prima dată împotriva regimului comunist. Au trecut barierele religiei şi s-au strâns în faţa casei pastorului Laszlo Tokes. Ziua de 16 a fost motorul Revoluţiei, iar imaginile care li s-au imprimat manifestanţilor nu sunt doar amintiri. Astăzi, zeci de timişoreni au retrăit evenimentele de atunci.

Timişoara, sâmbătă, 16.12.1989. O manifestaţie de mari proporţii. Intervenţii masive ale trupelor speciale ale securităţii, ale armatei. La început câteva sute, apoi mii, chiar zeci de mii.

Pastorul Laszlo Tokes i-a chemat pe oameni să fie martori la evacuarea sa din biserică şi din oraş. Era incomod sistemului. Nimeni n-ar fi crezut că vor veni cu miile.

"Le-am cerut să se ducă acasă că mi-a fost frică că sunt în pericol, dar oamenii nu s-au lăsat, tot mai mulţi s-au adunat în jurul bisericii", susţien Tokes.

Nu a contat, iar o delegaţie a mers la primărie pentru a cere ordin scris că pastorul va rămâne în Timişoara. Autorităţile i-au ameninţat cu tunuri cu apă.

Un bărbat a oprit tramvaiele, s-au strigat lozinci şi s-a jucat Hora Unirii. Aşa s-a întâmplat şi astăzi. În Piaţa Maria, acolo unde acum 20 de ani s-a tras pentru prima oară, astăzi timişorenii au cerut adevărul.



Observator


×
Subiecte în articol: comunism revolutie Timisoara
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close