Antena 3 CNN Actualitate 22 decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a învins

22 decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a învins

22 decembrie 1989, ziua în care Revoluţia a învins
22 Dec 2007   •   12:10

Acum 18 ani, Elena şi Nicolae Ceauşescu au fugit din faţa mulţimii dezlănţuite. A fost începutul sfârşitului pentru cuplul prezidenţial, dar şi o zi în care mulţi oameni şi-au pierdut viaţa. La monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei din decembrie 1989 au avut loc mai multe manifestări în memoria celor care au murit pentru libertate.

Dacă acum 18 ani, Piaţa Revoluţiei era plină de oameni, sâmbătă aproximativ 100 de persoane au venit să marcheze acel eveniment. La monumentul pentru cinstirea Eroilor Revoluţiei din decembrie 1989, a avut loc o slujbă religioasă şi o depunere de coroane au marcat acest moment. Figuri importante ale revoluţiei au luat parte la manifestări. Printre aceştia, Petre Roman, Răzvan Teodorescu şi fostul preşedinte, Ion Iliescu.

22 decembrie 1989. După reprimarea sângeroasă a manifestaţiei de la Inter, soţii Ceauşescu erau convinşi că bucureştenii nu vor mai avea curajul să iasă în stradă. Dar, muncitorii de pe platformele industriale ale Capitalei au răsturnat acest calcul. Până la ora 9,30 dimineaţa Piaţa Universităţii a fost reocupată, iar în faţa Comitetului Central s-au adunat peste 100.000 de manifestanţi. Ceauşescu a ieşit la balcon în încercarea disperată de a-i potoli. S-a ales însă cu un val uriaş de dezaprobare şi s-a retras în sediu. A convocat o şedinţă restrânsă pentru a anunţa starea de necesitate.

Se pare că Ceauşescu a ordonat deschiderea focul, dar ministrul Armatei, Vasile Milea, a refuzat să execute ordinul şi s-a sinucis. Din acest moment, evenimentele s-au succedat cu repeziciune şi, după 17 ani încă sunt învăluite în mister. Cert este că familia Ceauşescu a scăpat de furia mulţimii cu un elicopter care a decolat de pe acoperişul Comitetului Central. Armata a primit ordin să se retragă în cazărmi, consfiinţind astfel victoria Revoluţiei.

După fuga lui Ceauşescu în Bucureşti s-a instalat însă haosul. Mulţimile descătuşate au invadat Comitetul Central iar birourile oficialilor comunişti au fost vandalizate. Televiziunea Română a fost ocupată de manifestanţi şi a devenit tribună publică pentru lideri de ocazie. Oamenii au fost chemaţi să apere televiziunea şi radioul. În debandada creată, mulţi revoluţionari şi-au pierdut viaţa.

Pe 22 decembrie 1989, între multele centre de putere create la Televiziunea Română a prins contur cel condus de Ion Iliescu, care a anunţat crearea Frontului Salvării Naţionale ca nou organism al puterii în România.

Antena 3

×
Parteneri
Stare de alertă în Cluj-Napoca, după ce o stradă principală s-a surpat
x close