Antena 3 CNN Actualitate 23 de ani de la Revoluţie. FSN îi asigura pe români că "revoluţia a învins"

23 de ani de la Revoluţie. FSN îi asigura pe români că "revoluţia a învins"

23 de ani de la Revoluţie. FSN îi asigura pe români că "revoluţia a învins"
Sursa foto: Foto: Agerpres
de M.Z.    |    24 Dec 2012   •   10:59

Pe 24 decembrie 1989, Bucureştiul arăta ca un oraş în stare de război. Obiectivele stategice erau apărate cu tancuri şi TAB-uri, iar militarii erau întâlniţi la tot pasul.

În urmă cu 23 de ani, pe 24 decembrie, echipe de militari şi cetăţeni, îndeosebi tineri, asigurau ordinea pe străzi, în intersecţii, la gurile de metrou, precum şi în preajma obiectivelor strategice din Capitală. În Piaţa Universităţii, Piaţa Palatului, la Gara de Nord şi în zonele învecinate se mai auzeau încă focuri de armă, iar parate de zbor militare efectuau zboruri de supraveghere asupra Capitalei.

În ajunul Crăciunului, la Bucureşti, se dădea publicităţii Comunicatul Consiliului Frontului Salvării Naţionale (FSN) în care se spunea că Revoluţia a învins.

În încercarea de a restabili complet situaţia şi a asigura liniştea, Consiliul FSN anunţa adoptarea unor măsuri excepţionale. Acestea vizau încetarea completă şi imediată a focului pe tot teritoriul ţării.  Armata devenea singura instituţie a statului care putea deţine arme de foc, persoanele care intraseră în posesia unor arme urmând să le predea până a doua zi. Totodată, se anunţa integrarea unităţilor Ministerului de Interne în Ministerul Apărării Naţionale.

Pe 24 decembrie, Ion Iliescu a semnat decretul prin care înfiinţa un "Tribunal Militar Excepţional", care să-i judece pe Nicolae şi Elena Ceauşescu.

Televiziunea şi radioul difuzează pentru prima oară după mai mult de patru decenii, în Ajunul Crăciunului, colinde. Pe străzi, în intersecţii, la gurile de metrou, precum şi în preajma obiectivelor strategice, echipe de militari şi cetăţeni, îndeosebi tineri, asigură ordinea. În unele zone ale oraşului se înregistrează sporadic focuri de armă. Aparate de zbor militare efectuează zboruri de supraveghere asupra Capitalei.

La Timişoara, locuitorii oraşului sărbătoresc, în continuare, victoria revoluţiei. În locurile unde au căzut oameni au fost aprinse lumânări şi s-au depus jerbe de flori.






×
Subiecte în articol: revolutie Timisoara Ion Iliescu
Parteneri
Mircea Badea a dezvăluit cine este modelul său în viaţă
x close