x close

24 noiembrie - referendum pentru gazele de şist, la Pungeşti. Viceprimar: Votul nu va avea niciun efect. Localnici: Retragerea Chevron, o minciună

de M.Z.    |    17 Oct 2013   •   17:20
24 noiembrie - referendum pentru gazele de şist, la Pungeşti. Viceprimar: Votul nu va avea niciun efect. Localnici: Retragerea Chevron, o minciună 418 Foto: captura Antena 3
Update 17.50 - Localnicii din Pungeşti, despre retragerea utilajelor celor de la Chevron: S-ar putea să fie o minciună
 
Protestatarii spun că nu pleacă din stradă, pentru că s-ar putea ca totul să fie "o minciună".
 
Mai mult, oamenii spun că ar putea protesta şi o lună, iar unii dintre ei şi-au instalat corturi în zonă.


Update 17.20
- Viceprimarul din Pungeşti, Vasile Voinea, a spus că rezultatul referendumului este foarte posibil să nu aibă nicun fel de efect, având în vedere că este vorba de o decizie a Consiliului Local.

Declaraţia viceprimarului a fost făcută joi, la emisiunea 100 de minute, de la Antena 3.

_____________________________________

Ştirea iniţială 16.50
 
Consilierii locali din Pungeşti, judeţul Vaslui, au decis organizarea unui referendum local privind explorarea şi exploatarea gazelor de şist în comună, o dată posibilă fiind 24 noiembrie.
 
Joi, în şedinţa de îndată organizată la Primăria Pungeşti, cinci consilieri locali - trei PDL, unul PPDD şi unul PSD - au propus un proiect privind organizarea unui referendum care să vizeze consultarea populaţiei în legătură cu explorarea şi ezploatarea gazelor de şist în comună.
 
Proiectul a fost votat de toţi cei 12 consilieri locali prezenţi în sală, din cei 13 aleşi din comuna Pungeşti, însă pentru organizarea efectivă a referendumului iniţiatorii proiectului ar trebui să strângă semnături reprezentând 25% din populaţia cu drept de vot din fiecare din cele şapte sate componente ale comunei Pungeşti.
 
Tot în şedinţa de joi, la Primăria Pungeşti, consilierii locali au votat în unanimitate o hotărâre privind interzicerea explorării şi exploatării gazelor de şist în zonă.
 
O astfel de hotărâre vine la opt luni după ce acelaşi Consiliu Local a aprobat o hotărâre similară pe care, în luna iunie, Prefectura Vaslui a considerat-o ilegală şi a atacat-o în contencios administrativ, instanţa stabilind că CL trebuie să anuleze hotărârea în cauză.
 
Reprezentanţii companiei Crevron au confirmat suspendarea activităţilor de la Siliştea, Vaslui, în urma protestului localnicilor. Oamenii n-au renunţat la proteste şi vor o dovadă scrisă

Aproximativ 100 de persoane din Siliştea (Vaslui) protestează, joi, pentru a patra zi consecutiv, în zona în care Chevron ar urma să amplaseze o sondă de explorare a gazelor de şist. Firma angajată de companie să amenajeze platforma din zonă şi-a retras cele două utilaje aduse miercuri.


Peste 500 de persoane din Siliştea, judeţul Vaslui, au protestat, miercuri, în perimetrul unde compania Chevron ar urma să amplaseze prima sondă de explorare a gazelor de şist. În timpul manifestaţiei, mai mulţi localnici au leşinat.

Şi marţi, zeci de localnici, inclusiv preoţi, au manifestat, după ce reprezentanţi ai companiei Chevron şi-au făcut apariţia în zonă pentru amplasarea primei sonde de explorare a gazelor de şist.

Luni, aproximativ 150 de localnici din Siliştea au protestat la Vaslui, în faţa perimetrului din comuna Pungeşti, şi au blocat drumul judeţean Vaslui - Gârceni, unde compania Chevron vrea să monteze prima sondă, pentru a începe explorarea gazelor de şist.

Pe 3 octombrie, Chevron a obţinut autorizaţie de construire pentru amplasarea în judeţul Vaslui, a primei sonde de explorare a gazelor de şist în România.

Prima sondă de explorare va fi amplasată în extravilanul comunei Pungeşti, la 650 de metri de localitatea Siliştea. 
Suprafaţa totală pe care se va întinde platforma de extracţie este de 20.298 metri, iar forajul se va face la o adâncime de 3.000 de metri.

 


Parterneri
Parterneri
Click Accept pentru a primi notificări cu cele mai importante știri!
Nu, multumesc Accept
sati