Antena 3 Actualitate Un important lider al Statului Islamic a fost ucis în Siria. Anunțul prin care ISIS anunță moartea lui Abu Muhammad al-Adnani

Un important lider al Statului Islamic a fost ucis în Siria. Anunțul prin care ISIS anunță moartea lui Abu Muhammad al-Adnani

30 Aug 2016   •   23:15
Un important lider al Statului Islamic a fost ucis în Siria. Anunțul prin care ISIS anunță moartea lui Abu Muhammad al-Adnani

Purtătorul de cuvânt al grupării jihadiste Stat Islamic (SI), Abu Muhammad al-Adnani, unul dintre responsabilii cei mai vechi ai organizaţiei, a fost ucis în Siria, la Alep, a anunţat marţi agenţia de propagandă Amaq a SI, relatează Reuters, DPA şi AFP.

Potrivit Amaq, Al-Adnani a fost ucis "în timp ce supraveghea operaţiunile pentru respingerea campaniilor militare împotriva Alep", fără a se preciza data morţii sale.

Abu Muhammad al-Adnani s-a remarcat cerând susţinătorilor Stat Islamic să treacă la acţiune în ţara lor de origine utilizând orice armă disponibilă - cuţit, piatră sau vehicul - împotriva cetăţenilor ţărilor membre ale coaliţiei antijihadiste, un apel care a inspirat atacuri în special în Europa, notează AFP.

Autorul atacului mortal asupra unui poliţist francez şi a soţiei sale la locuinţa lor din Paris l-a menţionat pe Al-Adnani într-o înregistrare video, precizează Reuters.

"După o lungă călătorie încununată de sacrificii, şeicul Abu Muhammad al-Adnani s-a alăturat martirilor şi eroilor apărând islamul şi luptându-se cu duşmanii lui Dumnezeu", potrivit unui mesaj al Stat Islamic difuzat de agenţia de propagandă Amaq.

Provincia Alep şi oraşul cu acelaşi nume sunt teatrul unor lupte violente între diferiţi actori angrenaţi în războiul din Siria - regimul sprijinit de Rusia, rebeli, alianţa kurdo-arabă a Forţelor democratice siriene, jihadişti ai Stat Islamic, coaliţia internaţională anti-jihadistă condusă de SUA şi, de curând, forţele turce, notează AFP.

Al-Adnani este un sirian din Idlib, care a jurat credinţă Al-Qaida cu peste un deceniu în urmă şi s-a aflat în detenţia forţelor americane în Irak, potrivit Brookings Institution. El a fost principala voce de propagandă a grupării SI, după ce a anunţat în iunie 2014 constituirea aşa-zisul califat în care erau incluse teritorii din Irak şi Siria

×
Subiecte în articol: statul islamic

Ştirile Antena 3 sunt şi pe Facebook sau pe Google News

Ai imagini sau informaţii care ar putea deveni o ştire? Trimite-ne un mesaj la numărul 0744.882.200 pe Whatsapp

Parteneri
x close