Antena 3 CNN Actualitate Adina Vălean, despre avionul deturnat: "Este un act criminal!"

Adina Vălean, despre avionul deturnat: "Este un act criminal!"

Adina Vălean, comisarul european pentru Transporturi, a vorbit, luni, în exclusivitate la Antena 3, despre primul avion comercial deturnat, principalul subiect al discuţiilor de astăzi de la Bruxelles.

Adina Vălean, despre avionul deturnat: "Este un act criminal!"
Sursa foto: Captură Antena 3 - Adina Vălean/Facebook
de Georgiana Adam    |    24 Mai 2021   •   17:17

Adina Vălean a intervenit luni, în direct prin telefon la Antena 3, unde a vorbit în exclusivitate, despre avionul care a fost forţat să aterizeze duminică după-amiază în capitala Belarusului.

Aernovava Ryanair zbura pe ruta Atena-Vilnius.

Adina Vălean: "Reafirm faptul că deturnarea este un act criminal"

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a cerut pedepsirea celor repsonsabili de deturnarea avionului. Din analiza preliminară a experţilor în securitate aviatică, rezultă mai multe încălcări ale legilor internaţionale. În primul rând, punerea în pericol a siguranţei unei aeronave a Uniunii Europene şi a pasagerilor, prin simularea deliberată a unei false probleme de securitate şi prin utilizarea unui avion militar pentru a o însoţi în zbor, pentru că folosirea nejustificată a unui avion militar, pentru a obliga o aeronavă să îşi schimba ruta de zbor, e o violare a convenţiei de la Chicago, care guverneză aviaţia civilă internaţională şi din care Belarus este parte. Un alt lucru foarte grav, este utilizarea serviciilor de navigaţie aeriană care sunt inima siguranţei zborurilor, pentru a ajuta statul Belarus să redirecţioneze un avion al Uniunii Europene. De alffel, dreptul de a zbura liber, de survol al Belarusului, a fost o înşelăciune, pentru că a acorda drept de zbor aernonavei, pentru a o putea redirecţiona la Minsk", a declarat Adina Vălean.

UE cere o anchetă internaţională în cazul avionului deturnat pentru arestarea opozantului lui Lukasenko

Toate acestea după ce, mai multe analize efectuate de experţi în securitate aviatică arată că o serie de legi internaţionale au fost încălcate în urma acţiunii fără precedent.

"Din punct de vedere al siguranţei aviaţiei, noi avem reguli foarte bine puse la punct la nivel internaţional. Reprezentanţii Uniunii Europene în Organizaţia Internaţională a Aviaţiei Civile, au cerut deja convocarea unui consiliu al acestei organizaţii pentru a analiza temeinic această situaţie şi a luat desigur, în baza convenţiei de la Chicago, măsurile pe care le consideră potrivite. De asemenea, aşteptăm de la şefii de stat şi de Guvern, să dea instrucţiuni Comisiei Europene dacă şi în ce sens doresc impunerea de sancţiuni. Noi am pregătit deja de ieri, din punctul nostru de vedere, al Aviaţiei, posibil e acţiuni, dar nu vreau să le anunţ înainte de discuţiile pe care le vor avea liderii de stat şi de Guvern. Este un act inacceptabil, nu e o chestiune legată de faptul că nu am avea reguli suficient de clare şi de stricte. Este vorba despre o încălcare teroristă a acestor reguli din partea Belarusului şi sigur că, un astfel de lucru trebuie condamnat foarte puternic şi trebuie să existe consecinţe, pentru că nu ne putem juca cu siguranţa zborurilor şi a pasagerilor", a precizat comisarul european pentru Transporturi, Adina Vălean.

Situaţia avionului deturnat se discută în aceasta seară la reuniunea Consiliului European convocat de urgenţă, acolo unde participă şi presedintele Klaus Iohannis.

Pasagerii avionului deturnat de autorităţile de la Minsk au ajuns pe aeroportul din Vilnius cu opt ore întarziere. Obosiţi şi speriaţi, oamenii povestesc momentele de coşmar prin care au trecut.

Între timp, Europa e în fierbere şi vin reactii din ce in ce mai dure din partea liderilor Uniunii Europene.

Citiţi şi: MAE, după ce un avion civil a fost forţat să aterizeze la Minsk: "Este deosebit de grav"

Avion civil forţat să aterizeze la Minsk de aviaţia militară din Belarus. La bord se afla un opozant al președintelui Lukașenko
 

 

×
Subiecte în articol: Adina Valean avion Belarus Klaus Iohannis
Parteneri
Noi detalii despre starea lui Florin Piersic
x close