Antena 3 CNN Actualitate Adrian Negrescu, analist economic, despre cota progresivă: "Noi suntem ca în Caragiale" | Ce soluţii propune pentru Guvern

Adrian Negrescu, analist economic, despre cota progresivă: "Noi suntem ca în Caragiale" | Ce soluţii propune pentru Guvern

Adrian Negrescu, analist economic, a comentat decizia ministerului Educaţiei de a interzice meditațiile cu profesorii şi a dat un exemplu pe care guvernanţii îl pot urma privind aplicarea corectă a cotei progresive.

Adrian Negrescu, analist economic, despre cota progresivă: "Noi suntem ca în Caragiale" | Ce soluţii propune pentru Guvern
Sursa foto: colaj Facebook/Agerpres
de Claudia Popovici    |    21 Mai 2022   •   17:54

"Noi suntem ca în Caragiale acum: să se revizuiască, primesc, dar să nu se schimbe nimic. Cam la nivelul ăsta suntem cu discuția, pentru că nu avem nimic concret, nu avem niște date pe baza cărora să discutăm.

Nu avem niște simulări făcute de Ministerul finanțelor, de PSD, de oricine îşi dorește să introducă această cotă.

Apropo de această cotă progresivă. Păi, noi în România avem doar 540.000 de români care câștigă peste 1.000 eur deci doar atâția, iar dintre aceștia aproape 40 % ghiciți unde lucrează la stat.

Deci nu cred că e o discuție de actualitate, în condițiile în care noi nu avem veniturile alea fabuloase care să permită impunerea unor clase de impozitare în funcție de venituri.

Putem face lucrul ăsta. Într-adevăr, putem face asta, dar peste vreo doi-trei ani și dacă punem la punct un aparat fiscal extrem de bine digitalizat, să eliminăm acele portițe prin care veniturile să poată fi trecute prin zona gri și să facem ceea ce fac polonezii. Uite, vă dau un exemplu din Polonia.

În Polonia, veniturile de până în 722 euro nu se impozitează și asta înseamnă 3.500 lei între 722 euro și 20.000 euro e un impozit de 18 %, iar ce depășește 20.000 euro e undeva la nivelul de 32 %.

Deci la noi, cam toată populația, aproape 80 % din populație ar fi sub cota de impozitare, de aceea de zero.

Acum e o problemă de unde luăm bani și cred că cei de la ministerul de Finanțe ar trebui să gândească mai degrabă cum reușesc să adune bani și cum fac în așa fel încât să nu mai avem atâtea derogări.

Avem milioane de oameni care nu plătesc taxe pe venit, vorbim IT agricultură, mai nu avem construcțiile. Păi, de unde atâtea derogări", întreabă Adrian Negrescu, analist economic, în emisiunea News Magazine de la Antena 3. 

Citiți şi: Adrian Negrescu, analist economic, soluţii pentru reducerea cheltuielilor lunare pe alimente: "Măcar acum în al 13- lea ceas să facem asta"

×
Parteneri
Sondaj CURS: Trei candidaţi despărţiţi de doar 4% la PMB
x close