Antena 3 CNN Actualitate Afacerea de zeci de milioane pentru care s-a mobilizat "La Famiglia" din Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti

Afacerea de zeci de milioane pentru care s-a mobilizat "La Famiglia" din Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti

O afacere cu o miză de zeci de milioane de euro, respectiv spaţiile comerciale şi serviciile de pe Aeroportul Otopeni, a devenit o ţintă pentru "La Famiglia", o încregătură de directori şi şefi de servicii, majoritatea dintre ei fiind rude, din cadrul Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti.

Afacerea de zeci de milioane pentru care s-a mobilizat "La Famiglia" din Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti
Sursa foto: mediaflux.ro
de Georgiana Adam    |    27 Iun 2022   •   17:45

În luna octombrie a anului trecut, George Dorobanţu a fost numit director general al Aeroportului Otopeni, după ce a fost consultant pentru proiecte şi operaţiuni la firma Lotus Advisory Sistems SRL Bucureşti, aceeaşi firmă care s-a ocupat de restructurarea TAROM.

Pe vremea când era consultant, Dorobanţu l-a cunoscut, în anul 2017, pe Augustin Duţulescu, pe atunci director financiar al TAROM.

La începutul acestui an, Augustin Duţulescu a ajuns director financiar al Companiei Naţionale Aeroporturi Bucureşti (CNAB), compania la care Dorobanţu este director general, arată un articol publicat de mediaflux.ro.

În prezent, toate serviciile comerciale și duty free din Aeroportul Otopeni se derulează prin două companii: Dnata Catering și Millennium Pro Design. Asocierea cu CNAB e simplă – aeroportul are spațiile, ei oferă serviciile.

Asocierea durează din 2017 – iar la acea vreme Corpul de Control al primului ministru a descoperit că directorul comercial al CNAB, Ștefan Țonea, a părăsit compania și s-a angajat la una dintre firmele cu care lucra aeroportul.

Actualul director financiar al CNAB, Augustin Duțulescu, e cumnatul lui Ștefan Țonea – director comercial, așadar, la una dintre firmele care operează în Otopeni. Totodată, sora lui Ștefan Țonea, respectiv soția lui Duțulescu, e la rândul ei angajată ca șef de serviciu la CNAB.

Asocierea CNAB cu cele două firme – Dnata Catering și Millennium Pro Design – expiră la finalul anului, astfel că CNAB a angajat un consultant pentru identificarea viitorilor parteneri ai aeroportului Otopeni. Contractul cu firma de consultanţă a fost semnat pentru 50.000 de euro, iar firma trebuie să ajute CNAB să găsească firmele unui viitor bussiness de zeci de milioane de euro prin procedură simplificată.

Directorul financiar Augustin Duţulescu e cel care are în subordine serviciul de achiziţii care lucrează cu consultantul și, reamintim, acesta este și cumnatul directorului comercial al unei companii partenere a aeroportului.

Într-o intervenție telefonică în direct, într-o emisiune TV, directorul general al CNAB, George Dorobanțu, a încercat să explice procedura care, în opinia domniei sale, pare perfect în regulă, spunând că procesul de selecție al viitoarelor firme este impus prin decizia Consiliului Concurenţei și condiţia a fost ca CNAB să contacteze un consultant extern care să întocmească caietul de sarcini şi să fie observator al întregului proces. De asemenea, a spus el, sub un anumit prag procedura este simplificată.

După schimbarea organigramei, şeful Serviciului Achiziţii (aflat în subordinea lui Duțulescu, dar și prieten de familie cu acesta) George Niculie, este unul dintre puținii șefi care a rămas neschimbat – cunoscută fiind apropierea de Dorobanțu.

Potrivit surselor din interior, Niculie a promis ca rezolvă procedura cu consultantul, acesta făcând presiuni asupra comisiei să adjudece o firma din cele două.

Procedura este ilegală, deoarece ambele firme s-au sustinut reciproc prin documente pentru a se califica, ceea ce este motiv obligatoriu de anulare. Niculie insistă însă să fie adjudecată una dintre ele. În cazul în care este adjudecata illegal una dintre cele două firme, singurii responsabili sunt membri ai comisiei, adică cei asupra cărora se fac presiuni, nu șefii care au interes direct (Dorobanțu, Duțulescu, Niculie), mai notează jurnaliştii de la Mediaflux.ro.

În emisiunea TV, Dorobantu ”s-a spălat pe mâini”,  spunând că este atributul comisiei pentru procedura. În fapt, Niculie, din funcția de șef serviciu Achiziții, nu are nici un atribut legal să intervină asupra comisiei, şi cu toate acestea o face, încurajat de Dorobanțu și Dutulescu, spun surse citate de mediaflux.ro.

×
Parteneri
Prognoza meteo 18 martie - 15 aprilie 2024
x close