Antena 3 CNN Actualitate Valoarea ajutorului de înmormântare în 2024. Procedura pentru a încasa banii cât mai repede

Valoarea ajutorului de înmormântare în 2024. Procedura pentru a încasa banii cât mai repede

Românii vor beneficia de un ajutor de înmormântare mai mare anul acesta, din partea statului. Ce pași trebuie să faci pentru a intra în posesia lui.

Valoarea ajutorului de înmormântare în 2024. Procedura pentru a încasa banii cât mai repede
Sursa foto: Profimedia Images
de Ioana Mircea    |    27 Feb 2024   •   04:00

Guvernul României a anunțat o majorare a ajutorului pentru înmormântare începând cu 1 ianuarie 2024, oferind o sprijin suplimentar familiilor aflate în dificultate. Cuantumul ajutorului de deces a fost crescut cu 778 de lei.

Ajutorul pentru înmormântare este acordat în urma depunerii unei cereri, împreună cu certificatul de deces, fiind esențial ca familiile să solicite acești bani, deoarece aceștia nu sunt acordați automat.

Pentru decesul asiguratului sau pensionarului, suma a crescut de la 6.789 de lei la 7.567 de lei, în timp ce în cazul decesului unui membru de familie al asiguratului sau pensionarului, suma a atins 3.784 de lei.

Ajutorul de deces se acordă în trei zile de la solicitare unei singure persoane, printre care se numără soțul supraviețuitor, copilul, părintele, tutorele, curatorul sau orice persoană care poate demonstra cu acte că a suportat cheltuielile ocazionate de deces.

Documentele necesare pentru obținerea ajutorului de înmormântare în 2024

  • Cerere pentru acordarea ajutorului de deces
  • Certificat de deces (original și copie)
  • Act de identitate al solicitantului (original și copie)
  • Acte de stare civilă ale solicitantului, care să ateste gradul de rudenie cu decedatul, sau, după caz, actul care atestă calitatea de tutore, curator, mandatar (original și copie)
  • Dovezi că solicitantul a suportat cheltuielile ocazionate de deces (original și copie)
  • Alte documente specifice, în funcție de situație

De asemenea, din septembrie 2024, conform noii legi a pensiilor (Legea 360/2023), ajutorul de deces va fi acordat și în cazul decesului persoanelor care au cotizat cel puțin șase luni înainte, indiferent de stagiul de cotizare realizat, și în cazul decesului unei persoane aflate în concediul pentru creșterea copilului.

O altă modificare importantă este posibilitatea plății ajutorului de deces prin virament bancar începând cu 1 septembrie 2024, deschizând calea pentru acordarea acestui sprijin și către firme, nu doar către persoane fizice, cu condiția să dovedească suportarea cheltuielilor ocazionate de deces, potrivit playtech.ro.

×
Subiecte în articol: ajutor înmormântare
Parteneri
Schimbare importantă pentru călătorii ce trec prin Gara de Nord
x close