Antena 3 CNN Actualitate Cum arată ajutorul militar pe care România îl dă Ucrainei în războiul pornit de Rusia | Răspunsul căutat de BBC se află, parțial, la Satu Mare

Cum arată ajutorul militar pe care România îl dă Ucrainei în războiul pornit de Rusia | Răspunsul căutat de BBC se află, parțial, la Satu Mare

România s-a arătat, de regulă, discretă în privința ajutorului militar furnizat Ucrainei, deși dovezi indirecte ale acestui ajutor se regăsesc în mesajele de mulțumire adresate țării noastre de oficialii de la Kiev, pe parcursul anului trecut.

de Redacția Antena 3 CNN    |    03 Apr 2023   •   12:34

Dincolo de informațiile "pe surse", au început să apară în spațiul public și dovezi materiale ale susținerii pe care autoritățile de la București o acordă Kievului.

Astfel, producătorul german de armament Rheinmetall construiește în România, la Satu Mare, un centru de întreținere pentru armamentul folosit de ucraineni în război.

”Rheinmetall e preocupată în cel mai înalt grad să asigure forțelor NATO şi Ucrainei cel mai bun sprijin posibil”, a transmis Armin Papperger, directorul companiei, citat de presa internațională.

Deși informația este furnizată chiar de producătorul german de armament, Ministerul român al Apărării nu a avut nicio reacție în acest sens iar autoritățile locale nu au dorit să comenteze, relatează corespondentul Antena 3 CNN.

Citește și: Polonia se declară disponibilă pentru extinderea infrastructurii forțelor NATO de descurajare nucleară

Centrul logistic şi de întreținere a echipamentelor militare ar urma să-și înceapă activitatea chiar luna aceasta și va asigura mentenanța obuzierelor, a tancurilor Leopard 2 și Challenger, a vehiculelor de luptă Marder, a transportoarelor blindate Fuchs şi a camioanelor militare.

Un hub similar a fost înființat în iunie anul trecut în Lituania, pentru întreținerea vehiculelor NATO din țările baltice.

Ministrul Bogdan Aurescu, "pus la zid" de BBC pentru că tace în legătură cu ajutorul pentru Ucraina

Ministrul român de Externe, Bogdan Aurescu, a fost supus, săptămâna trecută, unui tir de întrebări dificile într-un interviu la BBC, inclusiv pe tema ajutorului militar acordat Kievului de autoritățile de la București.

Răspunsul la care ministrul român a apelat frecvent a fost "nu comentez".

Aurescu s-a complăcut, aparent, într-o poziție ultra-defensivă, pe fondul incisivității jurnalistului britanic, care și-a fundamentat abordarea afirmând că opinia publică din România nu susține furnizarea de arme către Kiev și că țara noastră "îi face probleme" Ucrainei prin opoziția la dragările de pe canalul Bâstroe.

Un fragment din interviul ministrului român de Externe la BBC, în continuare.

Bogdan Aurescu, despre ajutorul militar al României pentru Ucraina: "Nu comentez!"

Realizator: "De ce nu face România public nivelul ajutorului militar pentru Ucraina? Partenerii europeni ai Ucrainei sunt foarte transparenți în această privință. Voi o țineți secretă. De ce?"

Bogdan Aurescu: "Pentru că aceasta e politica guvernului meu. Credem că e mai eficient așa. Cred că e cu adevărat important ca aliații NATO să poată sprijini eficient Ucraina. Și credem că așa e mai bine pentru Ucraina."

Realizator: "Omologul dumneavoastră ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat de mai multe ori la emisiunea noastră. Întotdeauna a spus că, atunci când vine vorba de ceea ce are nevoie de la aliații europeni, răspunsul său este e: arme, arme, arme. Unii dau tancuri, alţii - Polonia, Slovacia - dau avioane de luptă. Spuneți-mi, doar, ce ați dat Ucrainei."

Bogdan Aurescu: "Nu comentez în privința sprijinului pentru Ucraina. Asta este politica guvernului meu"

Realizator: "Știu că nu îmi veți putea da detalii, dar ați furnizat Ucrainei tancuri, artilerie grea?"

Bogdan Aurescu: "Nu comentez, pentru că aceasta e politica guvernului meu, așa cum v-am spus."

Realizator: "Mulți români și parteneri externi cred că România dă foarte puțin Ucrainei ..."

Bogdan Aurescu: "Nu comentez."

Realizator BBC: "România e o democrație?" Bogdan Aurescu: "Aveți dubii?"

Realizator: "Și asta pentru că - și mă refer din nou la opinia publică din țara dumneavoastră - există un procent semnificativ de români care nu vor ca guvernul român să ofere ajutor Ucrainei."

Bogdan Aurescu: "Sprijinul public pentru ajutarea Ucrainei e mare în România și cred că facem ceea ce trebuie (...)"

Realizator: "România e o democrație, nu-i așa?"

Bogdan Aurescu: "Aveți dubii?"

Realizator: "Ei bine, nu, dar știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor. Publicul, cei care vă votează, are dreptul să știe dacă guvernul furnizează fonduri semnificative și ajutor militar Ucrainei."

Bogdan Aurescu: "Cred că la finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute. Ce e important acum e să ajutăm Ucraina să câștige acest război."

Foto: Tanc german Leopard 2

×
Parteneri
Românii vor avea încă o zi liberă în plus în mini-vacanța de Paște
x close