Antena 3 CNN Externe Polonia, disponibilă pentru extinderea infrastructurii forţelor NATO de disuasiune nucleară

Polonia, disponibilă pentru extinderea infrastructurii forţelor NATO de disuasiune nucleară

Polonia manifestă disponibilitatea de a participa la extinderea infrastructurii de disuasiune nucleară a Alianţei Nord-Atlantice, nu neapărat prin staţionarea permanentă de bombe atomice pe teritoriul său, afirmă Jacek Siewiera, consilierul pentru Securitate Naţională al preşedintelui Andrzej Duda.

Polonia, disponibilă pentru extinderea infrastructurii forţelor NATO de disuasiune nucleară
Sursa foto: Profimedia Images
de Georgiana Adam    |    02 Apr 2023   •   13:35

"Polonia ar fi pregătită potenţial să se implice şi să coopereze la extinderea sistemului NATO de disuasiune nucleară, prin asumarea de responsabilităţi", a declarat Jacek Siewiera într-un interviu acordat agenţiei DPA, conform publicaţiei Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Oficialul polonez a precizat că implicarea Poloniei în sistemul NATO de disuasiune nucleară nu înseamnă neapărat staţionarea permanentă de bombe atomice. "Staţionarea de bombe atomice este cu totul altceva", a subliniat Jacek Siewiera.

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a anunţat recent, în contextul tensiunilor extreme cu Alianţa Nord-Atlantică din cauza invaziei militare ruse în Ucraina, că Rusia va staţiona armament nuclear tactic pe teritoriul Belarusului.

Statele Unite au arme nucleare tactice pe teritoriile mai multor state europene, inclusiv al Germaniei, potrivit Mediafax.

Jacek Siewiera nu a oferit detalii despre eventuala implicare a Poloniei în sistemul comun de disuasiune nucleară al NATO, dar a indicat că acest concept al Alianţei Nord-Atlantice include posibilitatea transportului aerian de "armament special".

×
Subiecte în articol: Polonia NATO
Parteneri
Crimă șocantă într-un bloc din Sectorul 2 al Bucureştiului
x close