În cadrul emisiunii intitulate sugestiv "Hard Talk" (Dialoguri incomode, n.r.) realizatorul a insistat ca Aurescu să spună cum ajută România, în mod concret, Ucraina cu armament.
Jurnalistul britanic a afirmat că opinia publică din România nu susține furnizarea de arme către Kiev și a spus că țara noastră "îi face probleme" Ucrainei prin opoziția la dragările de pe canalul Bâstroe.
Un fragment din interviul ministrului român de Externe la BBC, în continuare.
Realizator: "De ce nu face România public nivelul ajutorului militar pentru Ucraina? Partenerii europeni ai Ucrainei sunt foarte transparenți în această privință. Voi o țineți secretă. De ce?"
Citește și: În scandalul Bâstroe, Ucraina a pus România în fața faptului împlinit
Bogdan Aurescu: "Pentru că aceasta e politica guvernului meu. Credem că e mai eficient așa. Cred că e cu adevărat important ca aliații NATO să poată sprijini eficient Ucraina. Și credem că așa e mai bine pentru Ucraina."
Realizator: "Omologul dumneavoastră ucrainean, Dmitro Kuleba, a participat de mai multe ori la emisiunea noastră. Întotdeauna a spus că, atunci când vine vorba de ceea ce are nevoie de la aliații europeni, răspunsul său este e: arme, arme, arme. Unii dau tancuri, alţii - Polonia, Slovacia - dau avioane de luptă. Spuneți-mi, doar, ce ați dat Ucrainei."
Bogdan Aurescu: "Nu comentez în privința sprijinului pentru Ucraina. Asta este politica guvernului meu"
Bogdan Aurescu: "Nu comentez acest lucru, așa cum v-am mai spus."
Realizator: "Știu că nu îmi veți putea da detalii, dar ați furnizat Ucrainei tancuri, artilerie grea?"
Bogdan Aurescu: "Nu comentez, pentru că aceasta e politica guvernului meu, așa cum v-am spus."
Realizator: "Mulți români și parteneri externi cred că România dă foarte puțin Ucrainei ..."
Bogdan Aurescu: "Nu comentez."
Realizator: "Și asta pentru că - și mă refer din nou la opinia publică din țara dumneavoastră - există un procent semnificativ de români care nu vor ca guvernul român să ofere ajutor Ucrainei."
Bogdan Aurescu: "Sprijinul public pentru ajutarea Ucrainei e mare în România și cred că facem ceea ce trebuie. Rusia a încălcat dreptul internațional, a încălcat integritatea teritorială a Ucrainei, Ucraina e victima agresiunii și trebuie să susținem Ucraina."
Jurnalist BBC: "România este o democrație?" Bogdan Aurescu: "Aveți dubii?"
Realizator: "România e o democrație, nu-i așa?"
Bogdan Aurescu: "Aveți dubii?"
Realizator: "Ei bine, nu, dar știu că într-o democrație cetățenii așteaptă ca guvernul să dea socoteală cetățenilor. Publicul, cei care vă votează, are dreptul să știe dacă guvernul furnizează fonduri semnificative și ajutor militar Ucrainei."
Bogdan Aurescu: "Cred că la finalul războiului toate lucrurile vor fi cunoscute. Ce e important acum e să ajutăm Ucraina să câștige acest război."
Realizator: "Credeți în responsabilitatea față de cetățeni?"
Bogdan Aurescu: "Absolut!"
Realizator: "Și unde e această responsabilitate?"
Bogdan Aurescu: "Cred că Rusia trebuie trasă la răspundere pentru ce face în Ucraina."
Realizator BBC: "Ucrainenii au nevoie de un nou port și au dragat canalul. De ce vă opuneți?"
Realizator: "Există o tensiune și o fractură în relația dumneavoastră cu Ucraina. De ce continuați cu asta?"
Bogdan Aurescu: "Nu sunt sigur despre ce vorbiți. La ce fracturi vă referiți?"
Realizator: "Există cel puțin două chestiuni care au scos la iveală diferențe în ultimul an între dumneavoastră și Ucraina. Una, după cum bine știți, este statutul unui canal de la gurile Dunării, pe care ucrainenii l-au dragat pentru că au nevoie disperată de un nou port, având în vedere ceea ce face Rusia în Marea Neagră. Ați obiectat față de această dragare și ați cerut ca ea să fie oprită. De ce?"
Bogdan Aurescu: "Dacă vorbim despre această problemă, este un dosar bilateral, care are o istorie destul de lungă, cred că aproape 20 de ani."