Antena 3 CNN Actualitate ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Ce nu ai voie să faci în secția de votare
Sursa foto: Foto: Agerpres
de S.T.    |    10 Noi 2019   •   10:08

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Secţiile de votare pentru alegerile prezidenţiale s-au deschis, duminică, la urne fiind aşteptaţi peste 18 milioane de români.

În ţară, sunt organizate 18.748 de secţii de votare. Potrivit AEP, numărul total al alegătorilor înscrişi în listele electorale permanente este 18.217.156 pentru acest scrutin.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019. Persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui Biroului electoral al secţiei de votare cu privire la menţinerea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi se pedepseşte cu amendă cuprinsă între 1.500 şi 4.500 de lei. Cu aceeaşi amendă se pedepseşte comercializarea sau consumul de băuturi alcoolice în zona de protecţie a localului de vot, între orele 07.00 - 21.00, precum şi continuarea propagandei electorale şi sfătuirea alegătorilor la sediul secţiilor de vot să voteze sau să nu voteze un anumit candidat.

„Oferirea sau darea de bani, bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Persoanele care votează de două sau de mai multe ori, votează fără a avea acest drept, introduc în urnă mai multe buletine de vot decât au dreptul, folosesc un act de identitate nul ori fals ori un buletin de vot fals se pedepsesc cu închisoare de la şase luni la trei ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi”, a spus purtătorul de cuvânt al Ministerului Afacerilor Interne, Monica Dajbog.

Împiedicarea prin orice mijloace a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la şase luni la trei ani.

„Atacul prin orice mijloace asupra secţiei de vot se pedepseşte cu închisoare de la doi la şapte ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Violarea secretului votului se pedepseşte cu amendă, dar dacă fapta este comisă de un membru al Biroului electoral al secţiei de votare pedeapsa este de la şase luni la trei ani sau amendă”, a indicat Dajbog.

×
Parteneri
Schimbări majore la facturile de curent! Noi informații utile pentru clienți
x close